Министар за бригу о породици и демографију

Ђурђевић Стаменковски: Недопустиве изјаве Хелеза, Српска није привремена мјера

  • 15.06.2024. 21:08

Министар за бригу о породици и демографију Србије Милица Ђурђевић Стаменковски каже за АТВ да су у 21. вијеку недопустиве изјаве Зукана Хелеза и да

"Свесрпски сабор посвећен учвршћивању српских односа, односно стратешком повезивању Српске и Србије је од ванредног значаја. Исписали смо историју. Декларација која је усвојена представља нашу националну стратегију. Ми имамо легитимно право на то. Имамо право на српско питање, визију, да пројектујемо нашу будућност и да поставимо наше националне циљеве за наредну деценију и вијек. Сви околни народи и државе које се наслањају на Србију то право користе годинама уназад, чак и када та права остварују на уштрб Срба. Њима то није оспорено. Видимо да реакције говоре о његовом значају више него што су актери у стању да опишу. Од Сарајева до Берлина, указују на то да је највећи проблем који они учитавају овдје сабирање и обједињавање српског фактора на Балкану. Поруке би биле другачије да је дошло до трзавица и подјела или до неразумијевања Београда и Бањалуке", каже Ђурђевић Стаменковски.

Она поручује да је интерес министарства за бригу о породици и демографију Србије и Министарства породице, омладине и спорта у Српској да Срба има са обје стране Дрине. По потписивању споразума на Свесрпском сабору ова два министарства, ученици Основне школе Вук Караџић из Добоја били су гости у Београду.

"Желим да грађани знају да оно што је договорено није пуко слово на папиру. У пракси ћемо се трудити да све одлуке Свесрпског сабора буду примјењене и да се за њих активно боримо. Бићемо прво министарство које ће отићи у званичну посјету Бањалуци. Имаћемо сусрете са представницима различитих министарстава Владе Србије, најављен је и сусрет са предсједником Додиком. Поражавајуће су реакције из Сарајева, недостојне су коментара. Недопустиво је да дио међународне заједнице који покушава да симболизује покровитеља над Сарајевом није реаговао. Имате изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза који каже да Републику Српску треба подијелити на два кантона, сјеверни и источни босански кантон. Уколико то не прихвате, доживјеле судбину крајишких Срба.", каже Ђурђевић Стаменковски.

Она је поручила да сви добро знају шта то значи - то су колоне, избјеглиштва, несреће и трагедије за читав народ. "Недопустиво је да у 21. вијеку неко тако комуницира", поручила је Ђурђевић Стаменковски.

О реакцији Амбасаде САД-а у Сарајеву, критикама опозиције због Дана Републике Српске

"Важно је што је Сретење постало заједнички празник који ће се обиљежавати с обје стране Дрине. То не умањује значај 9. јануара који нико не може да избрише. Желе да га избришу они који нападају Свесрпски сабор. 9. јануар је у срцу сваког Србина у Републици Српској. У срцу свих нас који знамо колико се српски народ трудио у Српској. 9. јануар ће остати празник који ће се светковати, али не видим разлог да се Сретење не дигне на пиједестал најзначајнијих празника у Српској јер ће се тако стварати јединствени простор и свијест грађана да су то празници које заједно светкујемо. Када их светкујемо, окупљамо се и то ствара вриједносни амбијент гдје схватамо да смо једно. Срби у Бањалуци ће осјећати бриге сународника у Београду и обрнуто", каже Ђурђевић Стаменовски.

Амбасаду САД-а у Сарајеву Ђурђевић Стаменковски пита како нису били забринути претходних деценија због Дејтонског споразума када су радили на одузимању надлежности.

"Дејтон је ријеч која је највише пута поменута на сједници Влада Србије и Српске. Управо Дејтонски уговор нам даје права да су Српској на правди Бога одузете надлежности. Прво су имали намјеру да је претворе у топоним, па нису били задовољни с тим, па хоће да јој одузму крштено име. Онда су га користили као РС, па ни то није довољно. Онда су с највиших адреса рекли да је у питању само дио БиХ. Мањи ентитет у БиХ, то користе када говоре о Српској".

Она наглашава да се добро зна да тамо гдје Срби нису имали институције да су трагично завршавали. Због тога је важно да се сачува Српска и њене надлежности.

"Из Београда је послата порука да Српска пронађе начин да се суживот обезбиједи. Да не долази до инцидената. Ако неко жели провокацију, жели је онај ко се намјерио да усвоји резолуција о Сребреници. Њима упућујем одговорност за све што се дешава".

Ђурђевић Стаменковски истиче да је Сабор одговор на растакање Републике Српске. Од тренутка оснивања, Српска није имала предаха од напада. 

"Српска није привремена мјера, она је вјечна тековина борбе за слободу нашег народа на тим просторима. Заслужује сву пажњу Србије. Сабор је адекватан одговор на све притиске који долазе. Сабор није само реакција, него и акција. Постављамо своје циљеве у први план. Не мијешамо се ни у чија права, нити смо их некоме оспорили. Бавимо се својим правима", поручила је Ђурђевић Стаменковски.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:10 Емисија: Прича се

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм