Predsjednik skupštinskog Odbora za KiM

Drecun: Priština sprema novu vojnu bazu na sjeveru

  • Извор: СРНА
  • 23.12.2022. 11:53

Predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun upozorio je danas da će Priština najnoviju krizu iskoristi da pripadnike takozvanih kosovskih bezbjednosnih snaga stalno instalira na sjeveru pokrajine, odnosno da priprema otvaranje pete baze na sjeveru Kosmeta koja će biti vojna.

Drecun je podsjetio na saopštenje takozvanog ministarstva odbrane Kosova da će "barikade biti razbijene, a da će kosovske bezbjednosne snage (KBS) biti u svakom dijelu Kosmeta".

"Realno je i da su bili u dva navrata prisutni na severu Kosova i Metohije. Mislim da komandant Kfora to mora da objasni. Da li je odobrio, na osnovu čega? Saglasnost četiri predsednika opština sa Severa nije imao", rekao je Drecun za Televiziju "Pink".

On je upozorio da KBS već ima teže naoružanje, da u pokrajini postoji tenkovski poligon, te da se planira nabavka tenkova i dronova.

"KBS je povećao broj na gotovo 4.500 pripadnika, od čega je više od 2.000 već završio vojnu obuku u inostranstvu, a turska vojska već obučava u Albaniji pripadnika KBS za korišćenje dronova Bajraktar. Šta će ofanzivno naoružanje nelegalnoj formacijii suprotnoj Rezoluciji 1244", upitao je Drecun.

Drecun je uvjeren da se Priština sprema na ozbiljnu vojno policijsku akciju kao i da zemlje zapada "sve vide znaju i čuju, a ne haju niti obraćaju pažnju na srpske proteste".

"Srbi su obespravljeni, ugrožena su im ljudska prava i opstanak, a uzrok jednostrano ponašanje Prištine. Srbi žele mirno političko rešavanje problema koje je Priština stvorila", zaključio je Drecun.

Тагови:
  • 22:45 Филм

    ''''Филм

  • 00:55 Ноћни програм

    Ноћни програм