Чувар српског војничког гробља

Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста на Зејтинлику у Солуну

  • Извор: Агенције
  • 05.09.2024. 13:16

Чувару српског војничког гробља Зејтинлик, покојном Ђорђу Михаиловићу биће постављена спомен-биста у оквиру комплекса српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну у Грчкој, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Ово је одлучено на сједници Одбора Владе Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, којом је предсједавао министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Немања Старовић, саопштено је из Министарства.

На сједници је усвојена измјена и допуна актуелног државног програма обиљежавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије, те донијет закључак којим се прихвата мишљење Савјета за његовање традиција ослободилачких ратова Србије о подизању спомен-бисте Ђорђу Михаиловићу.

Preminuo Đorđe Mihailović: Čuvar Zejtinlika napustio nas u 96. godini

Preminuo Đorđe Mihailović: Čuvar Zejtinlika napustio nas u 96. godini

Сједници Одбора су присуствовали и министар просвјете Славица Ђукић Дејановић, државни секретари из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Министарства културе, као и секретар Министарства унутрашњих послова.

Ђорђе Михаиловић рођен је у Солуну 1. маја 1928. године, био је чувар српског војничког гробља Зејтинлик у Солуну, а умро је 2. јула 2023. године.

Више од пола вијека дочекивао је и испраћао потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом свјетском рату, показивао им гдје су похрањене кости њихових предака и чувао хумке 8.000 српских страдалника.

Пратите нас и путем Вибера