Čuvar srpskog vojničkog groblja

Đorđu Mihailoviću biće postavljena spomen-bista na Zejtinliku u Solunu

  • Izvor: Agencije
  • 05.09.2024. 13:16

Čuvaru srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, pokojnom Đorđu Mihailoviću biće postavljena spomen-bista u okviru kompleksa srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu u Grčkoj, saopšteno je iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije.

Ovo je odlučeno na sjednici Odbora Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, kojom je predsjedavao ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nemanja Starović, saopšteno je iz Ministarstva.

Na sjednici je usvojena izmjena i dopuna aktuelnog državnog programa obilježavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, te donijet zaključak kojim se prihvata mišljenje Savjeta za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije o podizanju spomen-biste Đorđu Mihailoviću.

Preminuo Đorđe Mihailović: Čuvar Zejtinlika napustio nas u 96. godini

Preminuo Đorđe Mihailović: Čuvar Zejtinlika napustio nas u 96. godini

Sjednici Odbora su prisustvovali i ministar prosvjete Slavica Đukić Dejanović, državni sekretari iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Ministarstva kulture, kao i sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova.

Đorđe Mihailović rođen je u Solunu 1. maja 1928. godine, bio je čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, a umro je 2. jula 2023. godine.

Više od pola vijeka dočekivao je i ispraćao potomke srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu u Prvom svjetskom ratu, pokazivao im gdje su pohranjene kosti njihovih predaka i čuvao humke 8.000 srpskih stradalnika.

Pratite nas i putem Vibera