Србија

Домови здравља препуни - Харају ови вируси, погледајте који су симптоми

  • Извор: Курир
  • 12.09.2024. 13:36

Сам почетак јула обиљежило је невријеме и пад температуре, да би одмах потом услиједиле високе температуре и топлотни талас. Овај период обиљежио је велики број вирусних и бактеријских инфекција.

Слична ситуација се догодила крајем августа и наставља се у септембру. Иако су владале тропске температуре све до 8. септембра по ријечима љекара домови здравља су препуни и пацијенти долазе у поодмаклим фазама болести.

Крај августа и сада септембар у неславном су знаку великог броја људи који имају високу температуру, болове у грлу који су праћени кашљем, чак су присутне и упале плућа. Како је рекла докторка Бисерка Обрадовић за нова.рс присутан је „конгломерат вируса и бактерија“ и на све то има и пацијената који су добили нову варијанту ковида.

- Конгломерат вируса и бактерија је присутан. Поред уобичајених аденовируса за ово доба године, највећи број пацијената долази са норо и риновирусом, али присутан је и даље ковид - каже докторка Обрадовић.

Станивуковић дијели ђедовину: Нема градске земље коју може да подијели

Станивуковић дијели ђедовину: Нема градске земље коју може да подијели

Симптоми норовируса – Симптоми болести узроковане норовирусима обично су мука, повраћање, пролив и стомачни грчеви. Понекад људи додатно имају блажу грозницу, осјећај хладноће, главобољу, бол у мишићима и генерално се осјећају уморно. Болест често почиње изненада, и инфицирана особа се може осјећати веома болесно.

Симптоми риновируса – Рино вируси изазивају синдром обичне прехладе. Промјене на слузокожи су катаралне природе. У клиничкој слици након инкубације од 1-3 дана јављају се локални симптоми као што су запушеност носа и ушију, појачано сузење из очију, кијавица, гребање у гуши, сув надражајан кашаљ. Општи симптоми као што су температура и малаксалост најчешће недостају. Може да траје до недјељу дана, обично се завршава оздрављењем. Болест може да се компликује пурулентним ринитисом, синуситисом, отитисом.

Докторка наглашава да пацијенти углавном допуштају да им имунитет јако падне, а тек када стање се погоршала јављају се љекару.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    'Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Страначка хроника

    'Страначка хроника

  • 21:40 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.