Министар унутрашњих послова Србије

Дачић: Земље ће примјењивати резолуцију о Сребреници онако како су гласале

  • Извор: СРНА
  • 26.05.2024. 11:45

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић рекао је да ће резолуција о Сребреници, пошто у Генералној скупштини УН није усвојена консензусом, бити примјењивана у складу са тим како је која земља гласала.

"Кад подвучете црту, ова резолуција није правно обавезујућа, једина корист за оне који су је предложили јесте то што ће 11. јул бити на агенди и обиљежаван од стране УН", рекао је Дачић.

Коментаришући резултате гласања и то што су предлагачи добили мање од очекиване двије трећине гласова, Дачић је рекао за Танјуг да Србија није ни ишла ка томе да надвладају оне који су против у односу на оне који су за.

Дачић је рекао да су се предлагачи и они који су гласали за резолуцију разочарали тиме што је уздржаних и оних који су били против било више, додајући да су они потцијенили српску дипломатију и снагу Србије.

"А и ми сами понекад себе потцјењујемо. Гађамо се камењем на нешто што је наша прошлост и што може да нам помогне, као што је случај са Африком", сматра Дачић.

Он је рекао да су неке земље гласале другачије у односу на оно што су најављивале, наводећи Гвинеју Бисао која је гласала за резолуцију, а када је ријеч о Украјини, сматра да јој је Њемачка отворено запријетила да ће престати са војном помоћи.

Дачић је рекао да су, осим Украјине и Молдавије, све остале земље бившег Совјетског савеза биле уздржане, а против су биле Русија и Бјелорусија.

Он је додао да је Румунија, као пријатељска земља, још на почетку рекла да они поштују одлуке судова и није изненађење што су гласали за, иако јесте разочарење, те указао да је од земаља које су гласале за 40 било из Европе и са запада, а мали број изван Европе.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.