Ministar unutrašnjih poslova Srbije

Dačić: Zemlje će primjenjivati rezoluciju o Srebrenici onako kako su glasale

  • Izvor: SRNA
  • 26.05.2024. 11:45

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da će rezolucija o Srebrenici, pošto u Generalnoj skupštini UN nije usvojena konsenzusom, biti primjenjivana u skladu sa tim kako je koja zemlja glasala.

"Kad podvučete crtu, ova rezolucija nije pravno obavezujuća, jedina korist za one koji su je predložili jeste to što će 11. jul biti na agendi i obilježavan od strane UN", rekao je Dačić.

Komentarišući rezultate glasanja i to što su predlagači dobili manje od očekivane dvije trećine glasova, Dačić je rekao za Tanjug da Srbija nije ni išla ka tome da nadvladaju one koji su protiv u odnosu na one koji su za.

Dačić je rekao da su se predlagači i oni koji su glasali za rezoluciju razočarali time što je uzdržanih i onih koji su bili protiv bilo više, dodajući da su oni potcijenili srpsku diplomatiju i snagu Srbije.

"A i mi sami ponekad sebe potcjenjujemo. Gađamo se kamenjem na nešto što je naša prošlost i što može da nam pomogne, kao što je slučaj sa Afrikom", smatra Dačić.

On je rekao da su neke zemlje glasale drugačije u odnosu na ono što su najavljivale, navodeći Gvineju Bisao koja je glasala za rezoluciju, a kada je riječ o Ukrajini, smatra da joj je Njemačka otvoreno zaprijetila da će prestati sa vojnom pomoći.

Dačić je rekao da su, osim Ukrajine i Moldavije, sve ostale zemlje bivšeg Sovjetskog saveza bile uzdržane, a protiv su bile Rusija i Bjelorusija.

On je dodao da je Rumunija, kao prijateljska zemlja, još na početku rekla da oni poštuju odluke sudova i nije iznenađenje što su glasali za, iako jeste razočarenje, te ukazao da je od zemalja koje su glasale za 40 bilo iz Еvrope i sa zapada, a mali broj izvan Еvrope.

Pratite nas i putem Vibera