Потпредсједник Владе

Дачић: Многи су схватили да у резолуцији о Сребреници није ријеч о злочинима, већ о политизацији

  • Извор: Агенције
  • 25.05.2024. 09:30

Многе земље су приликом гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН схватиле да уопште није ријеч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ да је ријеч о политизацији тог питања, рекао је потпредсједник Владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић. Истакао је да је ријеч о потреби да Запад због себе гласа за ту резолуцију да би оправдао своје дејствовање деведесетих година на нашим просторима и да би оправдао и агресију 1999. године и да су Срби били главни злочинци и главни кривци за распад Југославије.

Потпредсједник Владе за спољну политику и безбједност и министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је да мисли да се у четвртак приликом гласања резолуције о Сребреници најмање гласало о томе какав је карактер злочина.

- То је суштина зашто толико мали број гласова има за резолуцију. Кад кажем толико мали, мислим на онај број који су они очекивали. Они су баратали са тим да већ имају обезбијеђене двије трећине оних који би гласали за, што је можда тачно било у тренуцима док се Србија није укључила у цијелу акцију - рекао је Дачић за РТС.

Оцијенио је да су многе земље схватиле да уопште није ријеч о злочинима, нити о бризи за муслимане или Бошњаке, већ да је ријеч о политизацији тог питања.

Швајцарска телевизија: Дебата у УН-у - све само не помирљива

Швајцарска телевизија: Дебата у УН-у - све само не помирљива

- Ријеч је о потреби да Запад због себе гласа за ову резолуцију, јер ово је Западу потребно. Ово није потребно ни муслиманима, ни Србима, ни Хрватима. Западу су потребне овакве резолуције да би оправдао своје дејствовање деведесетих година на нашим просторима, да би оправдао и агресију 1999. године, да би рекао да су Срби били главни кривци за распад Југославије и главни злочинци - навео је потпредсједник Владе.

На питање због чега се то дешава сада, готово 30 година касније, Дачић је одговорио да они то до сада нису успјели да унесу у правну архиву Уједињених нација, пошто су покушавали да то ураде преко Савјета безбједности и нису успјели.

- Русија је ставила вето и зато су ишли на Генералну скупштину УН да немате право вета. Исто тако, ова тачка је дефинисана као кулутра мира. Значи, то није тачка под којом би се гласало двотрећинском већином, него простом већином. Иако Повеља УН говори о томе да се о важним питањима гласа двотрећинском већином, неко је процијенио да ово није важно питање. Па ако није важно питање, што се сада уопште о томе расправља - навео је Дачић.

Резолуција у Сребреници је нелегална у два случаја

- Зато што прво, не стоји никакав легитимитет, нити легалитет БиХ, јер Предсједништво није донијело ту одлуку. И друго питање, јесте да Генерална скупштина нема право да ставља на дневни ред нешто што је на дневном реду Савјета безбједности без одобрења Савјета безбједности, а прошле недјеље је била сједница Савјета безбједности о БиХ - нагласио је Дачић.

Додао је да сматра да је већина земаља схватила да је ријеч о политичкој резолуцији која има за циљ кажњавање Србије, односно упозоравање да мора да се води спољна политика која би била у складу са интересима западних земаља.

- Оно што је главни закључак јесте свакако да треба да максимално поштујемо земље које су гласале против ове резолуције и, ако могу да јасно поручим онима који се у нашој земљи залажу за праћење западне политике, односно за заоштравање санкција Руској Федерацији и Кини, да кажем да је ово један шамар за њих. Зашто? Зато што мислим да више никада не треба да се јаве на ту тему, јер да нису те земље гласале за нас, а и да водимо политику да се са њима свађамо и да уводимо санкције Никарагви, Венецуели, Бјелорусији, Русији, Кини, Сирији и свима осталима, ми бисмо имали један глас, а питање је да ли бисмо имали и тај један, да ли би наше власти гласале за интересе Србије - нагласио је Дачић.

Какво вријеме нас данас очекује

Какво вријеме нас данас очекује

Говорећи о гласовима европских земаља, потпредсједник Владе је рекао да то показује гдје су главни правци и центри спољне политике Србије и да је немогуће убиједити Велику Британију, Француску, Њемачку и САД да гласају за наше интересе, али да мора да се ради са земљама које нису у жижи западних интереса.

- То значи да им будемо посвећени, а то значи и да им будемо пријатељи, а не сада чим смо ово завршили, да смишљамо шта ћемо да радимо против Сјеверне Кореје, као да је Сјеверна Кореја наш непријатељ, а гласала је за нас - навео је Дачић.

Истакао је да се не може ништа учинити против земаља које су гласале за резолуцију и подсјетио да је свега десетак земаља гласало за резолуцију САД о проглашењу Јерусалима за главни град Израела.

- САД су пријетиле свима редом да ће то да се одрази на њихове билатералне односе, али нису хтјели људи да гласају за тај приједлог, а сад једна мала Србија је успјела да добије ипак значајан број гласова, било да је ријеч о гласовима против или о уздржаним гласовима. Јер ако гледате 84 земље од 193, на то треба гледати, видите да се већина земаља није придружила овој резолуцији - истакао је Ивица Дачић.

Истакао је да односи са земљама које су гласале за не могу да се прекидају, али треба да се евидентирају.

Украла ауто па јурцала ауто-путем на крају скочила у језеро

Украла ауто па јурцала ауто-путем на крају скочила у језеро

- Сутра ће доћи неко ново гласање. Сутра ће доћи неко питање Косова, на примјер, на дневни ред. С тим што мислим да је ова тема која је сада била на дневном реду је специфична и она је неупоредива са било којом другом. Да је Косово било на дневном реду, ми бисмо ту побиједили, ја мислим, са два, три пута већим бројем гласова, директним гласовима у нашу корист - оцијенио је Дачић.

Домети резолуције ће бити мањи од очекиваних, пошто није донесена консензусом

Нагласио је да ће, самим тим што резолуција није донијета консензусом и апсолутном већином, њени домети бити знатно мањи од очекиваних.

- Замислите каква је то иронија за Србе, да су Нијемци и Турци били главни креатори текста те резолуције. И сада, знате, то је толико лицемјерно у односу на наш народ, да вас неко ко вас је убијао и вршио геноцид и етничко чишћење вијековима, да сада он вама држи нека политичка и морална предавања о свему томе - истакао је Дачић.

Додао је да су Нијемци признали Холокауст зато што су били поражени.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм