Министар спољних послова Србије

Дачић: Изјава Фон дер Лајенове дата да би пријала ушима Приштине

  • Извор: СРНА
  • 04.11.2023. 18:38

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је изјава председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, да Србија, де факто, треба да призна такозвано Косово, дата да би пријала ушима Приштине.

Дачић је рекао да термин "де факто" не постоји у актима и документима ЕУ, већ је употријебљена да би испало да Приштина нешто добила", рекао је Дачић за Танјуг.

Он је нагласио да је и предсједник Вучић небројено пута рекао да је за Србију неприхватљиво било какво признање Косова, било то формално или неформално, те додао да је и специјални изасланик Сједињених Држава Габријел Ескобар рекао да ово није дијалог о признању, већ о нормализацији односа.

"Да није трагично, било би комично": Урсула Зеленском - "Одличан напредак ка придруживању ЕУ"

Дачић је истакао да је ЕУ свој интегритет и кредибилитет ставила на коцку "тјерајући" Београд да потпише Бриселски споразум који је за Србију био изузетно тежак а, у принципу, био је прихватљив под условом да се формира Заједница српских општина.

"Ако нема формирања Заједнице, илузорно је да уопште причамо о било којим другим тачкама и то је суштина", рекао је Дачић.

Одговарајући на питање шта значи то да су све земље ЕУ прихватиле споразум из Охрида у којем пише да Србија треба да призна симболе такозваног Косова, Дачић је рекао да оне нису упућене у детаље и да је заблуда да ће због тога пет земаља које нису признале независност Косова промијенити став.

Он је појаснио да неке земље признају пасоше, али не и самопроглашено Косово, те да и Србија има сличне дилеме када је ријеч о неким другим територијама у свијету.

Пратите нас и путем Вибера