Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Izjava Fon der Lajenove data da bi prijala ušima Prištine

  • Izvor: SRNA
  • 04.11.2023. 18:38

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je izjava predsednika Еvropske komisije Ursule fon der Lajen, da Srbija, de fakto, treba da prizna takozvano Kosovo, data da bi prijala ušima Prištine.

Dačić je rekao da termin "de fakto" ne postoji u aktima i dokumentima ЕU, već je upotrijebljena da bi ispalo da Priština nešto dobila", rekao je Dačić za Tanjug.

On je naglasio da je i predsjednik Vučić nebrojeno puta rekao da je za Srbiju neprihvatljivo bilo kakvo priznanje Kosova, bilo to formalno ili neformalno, te dodao da je i specijalni izaslanik Sjedinjenih Država Gabrijel Еskobar rekao da ovo nije dijalog o priznanju, već o normalizaciji odnosa.

"Da nije tragično, bilo bi komično": Ursula Zelenskom - "Odličan napredak ka pridruživanju ЕU"

Dačić je istakao da je ЕU svoj integritet i kredibilitet stavila na kocku "tjerajući" Beograd da potpiše Briselski sporazum koji je za Srbiju bio izuzetno težak a, u principu, bio je prihvatljiv pod uslovom da se formira Zajednica srpskih opština.

"Ako nema formiranja Zajednice, iluzorno je da uopšte pričamo o bilo kojim drugim tačkama i to je suština", rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje šta znači to da su sve zemlje ЕU prihvatile sporazum iz Ohrida u kojem piše da Srbija treba da prizna simbole takozvanog Kosova, Dačić je rekao da one nisu upućene u detalje i da je zabluda da će zbog toga pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost Kosova promijeniti stav.

On je pojasnio da neke zemlje priznaju pasoše, ali ne i samoproglašeno Kosovo, te da i Srbija ima slične dileme kada je riječ o nekim drugim teritorijama u svijetu.

Pratite nas i putem Vibera