Ambasador Rusije u Srbiji

Bocan-Harčenko: U odnosima Beograda i Moskve nema mjesta zavisnosti i nejednakosti

  • Извор: СРНА
  • 10.06.2022. 11:23

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio da u odnosima Moskve i Beograda nije bilo i nema mjesta zavisnosti i nejednakosti te da je saradnja u oblasti energenata "obostrano korisna".

"Pokušavajući da nanese štetu Rusiji, Zapad pokazuje ravnodušnost prema zemljama kao što je Srbija, sve više se izoluje od ostalog sveta, podriva svoj kredibilitet, približavajući se kraju svoje globalne dominacije", napisao je Bocan-Harčenko u autorskom tekstu za "Politiku".

On je ambasadorima Velike Britanije, Kanade, Norveške i Poljske koji su zajednički potpisali tekst o ukrajinskoj krizi, koji je ranije objavio ovaj beogradski list, poručio da bi prije nego što pričaju o ukrajinskoj krizi, trebalo da se pozabave kršenjem međunarodnog prava od strane sopstvenih država.

Bocan-Harčenko je istovremeno ocijenio da ambasadore ne zanima istinito stanje u Ukrajini i da im je najvažnije ocrniti Rusiju i veličati zločinački kijevski režim.

On je naglasio da su ambasadori namjerno u svom tekstu zaboravili državni udar u Kijevu 2014. godine, da ignorišu brojne dokaze o zločinima oružanih snaga Ukrajine, marginalizovali su temu vojnih laboratorija, a Rusiju optužili za stvaranje problema sa hranom.

"Autorima kao i Zapadu u celini Ukrajina je potrebna samo kao jedan od alata konfrontacije sa Rusijom", rekao je Bocan-Harčenko.

Bocan-Harčenko je izrazio nadu da će Srbija i ostali sloboduljubivi narodi nastaviti zajednički put sa Rusijom u politici zasnovanoj na međunarodnom pravu.