КиМ

Блокада Мердара, Јариња и Брњака до испуњења захтјева

  • Извор: Спутник Србија
  • 06.09.2024. 21:30

Сви административни прелази између Косова и Метохије и централног дијела Србије - Мердаре, Јариње, Брњак, блокирани су као реципроцитет на мјере премијера привремених приштинских институција, рекао је предсједник Удружења грађана косовско-митровачког округа Раша Ројевић.

- Ту ћемо остати до испуњења наших захтјева - изјавио је Ројевић за Тањуг с мјеста гдје је нешто послије 18 сати почело мирно окупљање грађана, који су насред путног правца Рудница - Јариње, на неколико километара од административног прелаза Јариње, раширили транспарент са девет захтјева чије испуњење траже.

Додају да је блокирана и Кула у Црној Гори, између Рожаја и Пећи, гдје су чланови из удружења из Црне Горе, који су се солидарисали с муком коју, поготово ове последње недјеље, над Србима спроводи Курти, који истерује људе на улице.

Напоменуо је Ројевић да је ово је само одговор, "реципроцитет на оно што Курти ради Србима на Косову и Метохији".

Ројевић истиче да преко прелаза нема протока робе, јер теретни камиони не могу да пролазе.

- Није битно одакле је, па ако је речено да нема робе из Србије, онда нема робе ни из Европе, јер зашто би пролазила роба кроз Србију за тамо? - нагласио је.

Према његовим ријечима, очигледно је да се не поштују правила ЦЕФТА.

- Ако они то не поштују, онда нема потребе ни да и ми то поштујемо - навео је Ројевић.

Поручио је да су захтјеви људи који су блокирали прелазе да се одмах тзв. косовска полиција и њене специјалне јединице "Росу", повуку са сјевера КиМ и да се врате институције, јер припадају Србима.

- Ако постоји уопште Резолуција 1244 и ако постоје било какви међународни споразуми, ако постоји и КФОР, онда не разумијемо како то да Резолуција 1244 и КФОР за Куртија не постоје - запитао се.

По њему су Косово и Метохија по резолуцији 1244 дати на привремено управљање администрацији УН.

- Ако је то тако, како онда може Курти да дође и стави таблу да је то локална управа косовске владе?! Људи су радили данас, иду кући и сада се полако скупљамо, а ово ће да траје, јер нисмо се скупили овде да блокирамо на сат времена - каже Ројевић.

Истакао је и да су захтјеви Срба да се "поштује резолуција 1244, да КФОР преузме своју улогу и изврши свој задатак по којем је ангажован на Косову и Метохији, не да гледа како Курти избацује Србе из српских општина и из српских институција и носи документацију".

Пропуштају се хитне службе, грађани Србије и аутомобили са српским таблицама.

Теретна возила не могу да прођу ка централној Србији, ни ка КиМ.

Окупљање је почело у близини административног прелаза Мердаре, гдје су се окупили представници неколико удружења Срба са КиМ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:15 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 13:10 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)