Специјализована вијећа Kосова

Бивши командант ОВK-а Шаља није се у Хагу изјаснио о кривици за ометање правде

  • Извор: Анадолија
  • 13.12.2023. 17:40

Током првог појављивања у судници Специјализованих вијећа Kосова у Хагу, бивши командант ОВК Хаџи Шаља није се изјаснио о кривици по оптужници за ометање правде.

Kако је објављено на сајту суда, током првог приступања суду пред судијом за претходни поступак Шаља је одлучио да се данас не изјасни о кривици.

Шаља има право да се изјасни о кривици у року од 30 дана, а из Специјализованих вијећа наводе да ће додатно приступање суду бити заказано у догледно вријеме.

Наредно рочиште у овом предмету је статусна конференција, која ће се одржати 15. децембра.

АТВ доноси ексклузиван снимак: Погледајте муњевиту акцију хапшења Самарџије

АТВ доноси ексклузиван снимак: Погледајте муњевиту акцију хапшења Самарџије

Специјализована вијећа Kосова су саопштила да је Хаџи Шаља, који је у понедјељак ухапшен на КиМ, у уторак доведен у притворски објекат суда у Хагу.

У потврђеној оптужници се наводи да су најкасније од 5. до 12. априла 2023. године Шаља и саизвршиоци, укључујући Сабита Јанузија и Исмета Бахтијарија као група, координисали заједничке активности како би употребом озбиљних претњи и обећањем користи навели сведока 1 да повуче изјаву или да се уздржи од давања исказа у службеном поступку пред Специјализованим вијећима.

Овом хапшењу претходило је хапшење Сабита Јанузија и Исмета Бахтијарија на основу потврђене оптужнице. Ова двојица оптужених ухапшени су на КиМ 5. октобра 2023. године и доведени у притворски објекат Специјализованих вијећа 6. октобра.

У Специјализованим вијећима Kосова у Хагу у току је суђење по оптужници за ратне злочине у премету “Тачи и други” и у предмету против Пјетра Шаље.

Пратите нас и путем Вибера