Specijalizovana vijeća Kosova

Bivši komandant OVK-a Šalja nije se u Hagu izjasnio o krivici za ometanje pravde

  • Izvor: Anadolija
  • 13.12.2023. 17:40

Tokom prvog pojavljivanja u sudnici Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu, bivši komandant OVK Hadži Šalja nije se izjasnio o krivici po optužnici za ometanje pravde.

Kako je objavljeno na sajtu suda, tokom prvog pristupanja sudu pred sudijom za prethodni postupak Šalja je odlučio da se danas ne izjasni o krivici.

Šalja ima pravo da se izjasni o krivici u roku od 30 dana, a iz Specijalizovanih vijeća navode da će dodatno pristupanje sudu biti zakazano u dogledno vrijeme.

Naredno ročište u ovom predmetu je statusna konferencija, koja će se održati 15. decembra.

ATV donosi ekskluzivan snimak: Pogledajte munjevitu akciju hapšenja Samardžije

ATV donosi ekskluzivan snimak: Pogledajte munjevitu akciju hapšenja Samardžije

Specijalizovana vijeća Kosova su saopštila da je Hadži Šalja, koji je u ponedjeljak uhapšen na KiM, u utorak doveden u pritvorski objekat suda u Hagu.

U potvrđenoj optužnici se navodi da su najkasnije od 5. do 12. aprila 2023. godine Šalja i saizvršioci, uključujući Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija kao grupa, koordinisali zajedničke aktivnosti kako bi upotrebom ozbiljnih pretnji i obećanjem koristi naveli svedoka 1 da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u službenom postupku pred Specijalizovanim vijećima.

Ovom hapšenju prethodilo je hapšenje Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija na osnovu potvrđene optužnice. Ova dvojica optuženih uhapšeni su na KiM 5. oktobra 2023. godine i dovedeni u pritvorski objekat Specijalizovanih vijeća 6. oktobra.

U Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu u toku je suđenje po optužnici za ratne zločine u premetu “Tači i drugi” i u predmetu protiv Pjetra Šalje.

Pratite nas i putem Vibera