Топлотни талас

Биће паклено вруће: ''Харон'' није једини, стиже нова пошаст!

  • Извор: Курир
  • 15.07.2024. 15:11

У Србији и даље не јењава топлотни талас. Максималне температуре достижу и 40 степени током дана, док током ноћи не падају испод 20 степени. У цијелој земљи на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно вријеме.

Метеоролог Иван Ристић за Курир телевизију изнио је детаљну временску прогнозу за наредне дане.

- Спарина је највећи проблем тренутно, то највише осјећамо и то нам прави највеће проблеме. Тренутно смо на максимуму овог афричког антициклона, названог Харон, као и прошле године. Ове године не постижемо неке претјеране рекорде, температуре нису досегле 43-44 степена, али траје предуго и веома је спарно - рекао је Ристић.

Топлотни талас се наставља, ево до кад ће трајати

Топлотни талас се наставља, ево до кад ће трајати

Истакао је да данас неће бити непогода, што је добра вијест, али како се приближавамо крају недјеље, шансе за пљускове и невријеме расту.

- Највјероватније петак или субота, тада ће бити услови за непогоде широм Србије, са јаким пљусковима праћеним јаким вјетром. Треба пратити упозорења и најаве Хидрометеоролошког завода - додао је.

Ристић је нагласио да ће температуре крајем недјеље бити у мањем паду, са очекиваним падом од око 5 степени.

- Тренутно смо на око 40 степени, а пад на 35 степени ће донијети олакшање. Сваки степен сада значи, тако да ће 35 бити лакше подношљиво него 40 - рекао је.

Топлотни талас у пуном јеку: У наредним данима температура и до 43 степена

Топлотни талас у пуном јеку: У наредним данима температура и до 43 степена

Тај тренд мањих падова температуре наставиће се и током сљедеће недјеље, са очекиваним температурама око 30 степени.

- За око 10 степени ће бити хладније него сада, што ће донијети пријатније вријеме, али и даље има услова за пљускове кише, понегдје и непогоде - објаснио је Ристић.

Када је ријеч о наставку љета, Ристић је рекао да се очекује да ће се температуре полако нормализовати крајем јула, али и даље остати тропске, преко 30 степени.

Ова група д‌јеце је посебно угрожена од топлотног удара

Ова група д‌јеце је посебно угрожена од топлотног удара

- Почетак августа ће бити мало свјежији, са температурама око 30 степени, али током августа нас очекује нови афрички антициклон, нови топлотни талас, са температурама поново око 40 степени - упозорио је Ристић.

- Морамо да се навикнемо на нову реалност и полако се прилагодимо на ове температуре и дешавања - закључио је Ристић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: