Toplotni talas

Biće pakleno vruće: ''Haron'' nije jedini, stiže nova pošast!

  • Izvor: Kurir
  • 15.07.2024. 15:11

U Srbiji i dalje ne jenjava toplotni talas. Maksimalne temperature dostižu i 40 stepeni tokom dana, dok tokom noći ne padaju ispod 20 stepeni. U cijeloj zemlji na snazi je crveni meteo-alarm, koji označava vrlo opasno vrijeme.

Meteorolog Ivan Ristić za Kurir televiziju iznio je detaljnu vremensku prognozu za naredne dane.

- Sparina je najveći problem trenutno, to najviše osjećamo i to nam pravi najveće probleme. Trenutno smo na maksimumu ovog afričkog anticiklona, nazvanog Haron, kao i prošle godine. Ove godine ne postižemo neke pretjerane rekorde, temperature nisu dosegle 43-44 stepena, ali traje predugo i veoma je sparno - rekao je Ristić.

Toplotni talas se nastavlja, evo do kad će trajati

Toplotni talas se nastavlja, evo do kad će trajati

Istakao je da danas neće biti nepogoda, što je dobra vijest, ali kako se približavamo kraju nedjelje, šanse za pljuskove i nevrijeme rastu.

- Najvjerovatnije petak ili subota, tada će biti uslovi za nepogode širom Srbije, sa jakim pljuskovima praćenim jakim vjetrom. Treba pratiti upozorenja i najave Hidrometeorološkog zavoda - dodao je.

Ristić je naglasio da će temperature krajem nedjelje biti u manjem padu, sa očekivanim padom od oko 5 stepeni.

- Trenutno smo na oko 40 stepeni, a pad na 35 stepeni će donijeti olakšanje. Svaki stepen sada znači, tako da će 35 biti lakše podnošljivo nego 40 - rekao je.

Toplotni talas u punom jeku: U narednim danima temperatura i do 43 stepena

Toplotni talas u punom jeku: U narednim danima temperatura i do 43 stepena

Taj trend manjih padova temperature nastaviće se i tokom sljedeće nedjelje, sa očekivanim temperaturama oko 30 stepeni.

- Za oko 10 stepeni će biti hladnije nego sada, što će donijeti prijatnije vrijeme, ali i dalje ima uslova za pljuskove kiše, ponegdje i nepogode - objasnio je Ristić.

Kada je riječ o nastavku ljeta, Ristić je rekao da se očekuje da će se temperature polako normalizovati krajem jula, ali i dalje ostati tropske, preko 30 stepeni.

Ova grupa d‌jece je posebno ugrožena od toplotnog udara

Ova grupa d‌jece je posebno ugrožena od toplotnog udara

- Početak avgusta će biti malo svježiji, sa temperaturama oko 30 stepeni, ali tokom avgusta nas očekuje novi afrički anticiklon, novi toplotni talas, sa temperaturama ponovo oko 40 stepeni - upozorio je Ristić.

- Moramo da se naviknemo na novu realnost i polako se prilagodimo na ove temperature i dešavanja - zaključio je Ristić.

Pratite nas i putem Vibera