Petar Petković

"Bezbjednost Srba na Kosovu ozbiljno ugrožena"

  • Извор: СРНА
  • 26.08.2022. 15:30

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je u razgovoru sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašito upozorio da je bezbjednost srpskog naroda na terenu ozbiljno ugrožena, što potvrđuje podatak da su napadi na Srbe, njihovu imovinu i crkve porasli za 50 odsto.

Petković je sagovornici prenio čvrstu opredijeljenost Beograda da sačuva mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji i u regionu, kao i da istraje na poštovanju međunarodnih pravila i normi, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

To podrazumijeva, dodao je on, poštovanje Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i Briselskog sprazuma, dokumenata koji su na snazi i koji se moraju poštovati i primjenjivati.

U okviru toga, naveo je Petković, potrebno je da Priština ispuni sve preuzete obaveze iz briselskog dijaloga, posebno one koje se odnose na formiranje zajednice srpskih opština (ZSO), sa čime se kasni više od devet godina.

"Da je formirana ZSO, dovela bi do efikasnijeg rešavanja mnogih kriza i problema na terenu", istakao je Petković.

Petković je skrenuo pažnju da bilo kakvo istrajavanje Prištine na sprovođenju jednostranih i protivpravnih odluka, samo vodi daljem podizanju tenzija i ozbiljnom ugrožavanju mira i bezbjednosti, što nikome ne treba.

"Beograd će nastaviti da traži kompromisna rešenja u najboljoj veri da su samo rešenja koja čuvaju mir i uvažavaju interese posebno srpskog naroda na Kosovu i Metohiji održiva i primenljiva na terenu i put ka izbegavanju novih kriza i tenzija", rekao je Petković.

On je naglasio nezamjenljivu ulogu Misije UN na Kosovu i Metohiji u očuvanju mira, bezbjednosti i zaštiti ljudskih prava, te izrazio očekivanja da će međunarodne organizacije i institucije na terenu ispuniti zadatak iz svog mandata i da će biti stvoreni uslovi u kojima napadi na Srbe neće biti tolerisani.