Нови Сад

Беби од 9 мјесеци случајно откривен тумор, доктори направили херојске потезе

  • Извор: Телеграф
  • 15.06.2024. 15:24

У Дјечјој болници, односно Институту за здравствену заштите дјеце и омладине Војводине, оперисано је дијете узраста девет мјесеци због туморске промјене на лијевој надбубрежној жлијезди, која је случајно откривена на ултразвучном прегледу.

Тумори надбубрежне жлијезде дешавају се у педијатријској популацији. Најчешће се ради о неуробластомима, али ти тумори могу бити и другог поријекла.

"Након комплетирања дијагностике код тог дјетета постављена је индикација за оперативним лијечењем. Начињен је адекватан и прецизан план да се операција изврши лапароскопски, због мање трауме ткива, прецизније визуелизације структура и оперативног рада, бржег опоравка пацијента, а самим тим и краћег задржавања у болници и сигурно много бољег козметског ефекта. Операција је извршена успјешно, а пацијент се добро опоравља", кажу у Дјечјој болници.

Важно је напоменути да је за успјешан исход ових врста операција потребан уигран тим искусних хирурга, анестезиолога, анестетичара и инструментарки. У Институту су се и раније радиле ове врсте операција лапароскопски, а овог пута хируршки тим су чинили млади хирург др Величко Трајковић и др Милан Јовановић са Клинике за ендкорину хирургију УКЦС у Београду.

"Сарадња између двије установе проистекла је из потребе стручног усавршавања др Величка Трајковића који је као специјалиста дјечје хирургије на ужој специјализацији из ендокрине хирургије на Клиници за ендокрину хирургију УКЦС у Београду. Стручно усавршавање нашег љекара и сарадња са еминентним хирурзима из ове установе ће сигурно допринети да резултати лечења наших пацијената буду још бољи", наводе у Дјечјој болници, пише Дневник.рс.

У дјечјој болници напомињу да се лапароскопске операције раде од 2003. године. Током првих година рађене су лапароскопске операције слијепог црева, жучне кесице, одстрањења слезине.

"Данас се лапароскопија примјењује свакодневно, а више од 85 одсто операција слијепог цријева, што је најчешћа патологија, обавља се овај начин. Узраст пацијента, као и комплексност природе болести нису више ограничавајући фактор. Наши резултати се могу поредити са резултатима најеминентнијих центара у Европи",  истичу у Дјечјој болници и додају како је захваљујући Покрајинској влади и Покрајинском секретаријату за здравство претходних година обезбијеђена опрема која омогућује да раде ове операције на безбједан начин.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: