Novi Sad

Bebi od 9 mjeseci slučajno otkriven tumor, doktori napravili herojske poteze

  • Izvor: Telegraf
  • 15.06.2024. 15:24

U Dječjoj bolnici, odnosno Institutu za zdravstvenu zaštite djece i omladine Vojvodine, operisano je dijete uzrasta devet mjeseci zbog tumorske promjene na lijevoj nadbubrežnoj žlijezdi, koja je slučajno otkrivena na ultrazvučnom pregledu.

Tumori nadbubrežne žlijezde dešavaju se u pedijatrijskoj populaciji. Najčešće se radi o neuroblastomima, ali ti tumori mogu biti i drugog porijekla.

"Nakon kompletiranja dijagnostike kod tog djeteta postavljena je indikacija za operativnim liječenjem. Načinjen je adekvatan i precizan plan da se operacija izvrši laparoskopski, zbog manje traume tkiva, preciznije vizuelizacije struktura i operativnog rada, bržeg oporavka pacijenta, a samim tim i kraćeg zadržavanja u bolnici i sigurno mnogo boljeg kozmetskog efekta. Operacija je izvršena uspješno, a pacijent se dobro oporavlja", kažu u Dječjoj bolnici.

Važno je napomenuti da je za uspješan ishod ovih vrsta operacija potreban uigran tim iskusnih hirurga, anesteziologa, anestetičara i instrumentarki. U Institutu su se i ranije radile ove vrste operacija laparoskopski, a ovog puta hirurški tim su činili mladi hirurg dr Veličko Trajković i dr Milan Jovanović sa Klinike za endkorinu hirurgiju UKCS u Beogradu.

"Saradnja između dvije ustanove proistekla je iz potrebe stručnog usavršavanja dr Velička Trajkovića koji je kao specijalista dječje hirurgije na užoj specijalizaciji iz endokrine hirurgije na Klinici za endokrinu hirurgiju UKCS u Beogradu. Stručno usavršavanje našeg ljekara i saradnja sa eminentnim hirurzima iz ove ustanove će sigurno doprineti da rezultati lečenja naših pacijenata budu još bolji", navode u Dječjoj bolnici, piše Dnevnik.rs.

U dječjoj bolnici napominju da se laparoskopske operacije rade od 2003. godine. Tokom prvih godina rađene su laparoskopske operacije slijepog creva, žučne kesice, odstranjenja slezine.

"Danas se laparoskopija primjenjuje svakodnevno, a više od 85 odsto operacija slijepog crijeva, što je najčešća patologija, obavlja se ovaj način. Uzrast pacijenta, kao i kompleksnost prirode bolesti nisu više ograničavajući faktor. Naši rezultati se mogu porediti sa rezultatima najeminentnijih centara u Еvropi",  ističu u Dječjoj bolnici i dodaju kako je zahvaljujući Pokrajinskoj vladi i Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo prethodnih godina obezbijeđena oprema koja omogućuje da rade ove operacije na bezbjedan način.

(Telegraf)

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?