Republička zdravstvena inspekcija

Utvrđen nedozvoljen sadržaj metanola u sredstvima za šoferšajbne

  • 26.12.2018. 13:20

Republička zdravstvena inspekcija utvrdila je da u dva sredstva za čišćenje vjetrobranskih stakala u zimskom periodu postoji nedozvoljeni sadržaj metanola, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju je navedeno da je jedno sredstvo proizvedeno u Federaciji BiH /FBiH/, a drugo u Republici Srpskoj, a namijenjeno je za trgovca u FBiH gdje je i isporučeno. 

"Uvidom u poslovnu dokumentaciju prodajnog objekta u Republici Srpskoj utvrđeno je da je pomenuti trgovac iz FBiH proizvode isporučio kupcu u Republici Srpskoj", navedeno je u saopštenju. 

Sva zatečena sredstva sa nedozvoljenim sadržajem metanola uklonjena su sa tržišta Republike Srpske i vraćena dobavljačima u FBiH gdje se mogu nalaziti u prometu, jer propisi u FBiH ne ograničavaju sadržaj metanola. 

Republička zdravstvena inspekcija je u novembru i decembru vršila uzorkovanje sredstava za čišćenje vjetrobranskih stakala u zimskom periodu, te je uzeto ukupno 16 vrsta sredstava različitih proizvođača - po šest iz Republike Srpske i Federacije BiH, dva iz Srbije, te po jedan iz NJemačke i Austrije. 

Laboratorijska ispitivanja izvršio je Institut za javno zdravstvo Republike Srpske. 

Prema Pravilniku o bezbjednosti predmeta široke potrošnje, koji je na snazi u Republici Srpskoj, sredstva za čišćenje vjetrobranskih stakala mogu sadržavati metanol samo ako sadrže i etanol, s tim da količina metanola ne smije prelaziti pet odsto količine etanola. 

Pravilnikom je propisano i da sredstvo koje sadrži tri odsto ili više metanola, mora imati sigurnosni zatvarač koji djeci otežava otvaranje, kao i taktilno upozorenje za slijepa lica, u obliku ispupčenog trokuta na ambalaži.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм