Saopštenje

Stejt Department: Odluka Narodne skupštine korak u pogrešnom pravcu

  • 16.08.2018. 12:12

Američki Stejt depertment smatra da je Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta napravila pogrešan korak odbijanjem izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

U saopštenju, koje je potpisala portparol Heder Nojert, navodi se da su "međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid" i da je odluka Vlade Republike Srpske da usvoji izvještaj bila, kako kažu, važan korak u okviru pomirenja u BiH i suočavanja sa teškim činjenicama iz prošlosti. 

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni izvještaj o Srebrenici su dio širih napora da se revidiraju činjenice o prošlom ratu, da se negira istorija i politizuje tragedija", mišljenja je portparol Stejt departmenta. 

Shvatajući razmjere tragedije iz prošlog rata i značaj nastavka izgradnje povjerenja i pomirenja, u saopštenju se navodi da "SAD ostaju potpuno posvećene podršci vlastima u BiH na nivou države, entiteta i kantona da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine nad svim etničkim grupama". 

U saopštenju se dodaje da "negiranje utvrđenih činjenica o prethodnim ratovima ni na koji način neće doprinijeti ostvarenju ovih ciljeva niti će pomoći građanima ove zemlje".

  • 14:00 Ћирилица

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Револуције 1917 (Р)

    Револуције 1917 (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:20 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.