Saopštenje

Stejt Department: Odluka Narodne skupštine korak u pogrešnom pravcu

  • 16.08.2018. 12:12

Američki Stejt depertment smatra da je Narodna skupština Republike Srpske 14. avgusta napravila pogrešan korak odbijanjem izvještaja Komisije o Srebrenici iz 2004. godine.

U saopštenju, koje je potpisala portparol Heder Nojert, navodi se da su "međunarodni sudovi zaključili da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid" i da je odluka Vlade Republike Srpske da usvoji izvještaj bila, kako kažu, važan korak u okviru pomirenja u BiH i suočavanja sa teškim činjenicama iz prošlosti. 

"Pokušaji da se odbaci ili izmijeni izvještaj o Srebrenici su dio širih napora da se revidiraju činjenice o prošlom ratu, da se negira istorija i politizuje tragedija", mišljenja je portparol Stejt departmenta. 

Shvatajući razmjere tragedije iz prošlog rata i značaj nastavka izgradnje povjerenja i pomirenja, u saopštenju se navodi da "SAD ostaju potpuno posvećene podršci vlastima u BiH na nivou države, entiteta i kantona da istražuju i krivično gone pojedince odgovorne za zločine nad svim etničkim grupama". 

U saopštenju se dodaje da "negiranje utvrđenih činjenica o prethodnim ratovima ni na koji način neće doprinijeti ostvarenju ovih ciljeva niti će pomoći građanima ove zemlje".

  • 17:00 Odmetnica (12+) (R)

    Odmetnica (12+) (R)

  • 17:50 Еmisija: Еnergo klub (R)

    Relevantne aktuelnosti iz oblasti proizvodnje električne energije.

  • 18:20 Еmisija: Narod priča (R)

    Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić.

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 20:00 Kontekst

    Kontekst' donosi pregled i analizu najvažnijih događaja i procesa u regionu i svijetu, razgovore i tumačenja političara, stručnjaka za međunarodne odnose, politikologa, diplomata.