Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske

Šeranić: Nepovoljna epidemiološka situacija u posljednje dvije sedmice

  • 28.07.2020. 19:14

Porast broja zaraženih u Republici Srpskoj kao i povećanje broja hospitalizovanih doveo je do nepovoljne epidemiološke situacije, poručuje danas ministar zdravlja. Nema se mnogo izbora dok u opticaju ne bude vakcina, kaže Alen Šeranić i podsjeća da, do tada, ne preostaje ništa drugo nego poštovanje obaveznih mjera zaštite.

To je, kaže, ono što će prevenirati virus. Iz Instituta za javno zdravlje ponovo stiže upozorenje da su privatna okupljanja najveći problem. 

"Odnosno druženja koja ostavljaju da tako kažemo najveće posljedie u slučaju kada se osobe prilikom tih okupljanja ne pridržavaju propisanih mjera. Samim tim rezultati nakon svih tih da tako kažem manifestacija i privatnih zabava mogu biti jako pogubni u smislu povećanja broja pozitivnih lica u tim lokalnim zajednicama", rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

"Međutim, ono što treba da se zna kad god relaksiramo mjere u zajednici moraćemo ih pooštriti prema pojedincu, odnosno ako pooštrimo prema zajednici onda ćemo relaksirati prema pojedincu", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. 

Cilj je ojačati kapacitete za testiranje u javnim ustanovma, poručuju nadležni i kažu da se Republika Srpska mora pripremiti za jesen. 

"Mi se moramo sad pripremiti za ono što nas očekuje, ja vjerujem već od oktobra, a to je niz upula pluća različitih uzročnika. Mi tada treba da zbrinjavamo ljude, a da epidemiološki radimo što se tiče korone, tako da su to dva segmenta koja ćemo razvijati", naglasio je Alen Šeranić. 

I banjalučki Dom zdravlja, uz podršku gradske uprave priprema se za jesen. Očekuju da će taj period donijeti više kontakata i povećan broj oboljelih. Na Docu će biti pripremljena nova kovid-ambulanta za pozitivna lica sa zdravstvenim problemima. Jedna lokacija biće pripremljena samo za školarce. 

"I Banjaluka je tu negdje, već mjesec i po dana u tom nekom povišenom nivou sa kojim možemo da se nosimo sa postojećim mjerama. Nismo razmišljali ni o kakvim drugim radikalnim mjerama, a i sa ovom brojem oboljelih koji se kreće od 4 do 40, varira. Cjenimo da bi to u narednih mjesec dana vjerovatno će se zadržati tako", rekao je Igor radojičić, gradonačelnik Banjaluke.  

Svjetska zdravstvena organizacija donirala je 11 tona zaštitne opreme za zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, od čega je oko pola miliona hiruških maski. Srpska je uvijek raspolagala dovoljnom količinom lične zaštitne opreme, a donacije kontinuirano dolaze od marta i raspoređene su prema zdravstvenim ustanovama u Republici.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    ' Наша Српска