Republički štab za vanredne situacije

Ograničena količina robe koju pojedinac može kupiti

  • 23.03.2020. 19:31

Republički štab za vanredne situacije donio je odluku kojom jedna osoba može kupiti najviše 25 kilograma brašna, dva kilograma soli, tri kilograma šećera, tri litra ulja, tri litra ili kilograma sredstava za održavanje lične higijene i deset litara sredstava za održavanje higijene predmeta ili prostora.

"Ova mjera usvoje je preventivno to želim da naglasim. Ne postoji nikakva nestašica na tržištu, naše tržište je u potpunosti snabdjeveno svim ovim prozvodima, ali u proteklom periodu imali smo priliku da vidimo da se određeni pojedinci ponašaju nesavjesno, iako ja razumijem paniku ljudi, ali ponašaju se tako da mogu doprinijeti stvaranju nepovoljne situacije za sve nas, željeli smo obim mjerama da preduprijedimo te situacije", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske. 

Nove mjere trgovci se pridržavaju. Kažu da su sa polica sklonili sva pakovanja u kojima se nalaze veće količine od dozvoljenih i da kupce prilikom kupovine upozoravaju na to da ih ne smiju prekoračiti. Tvrde da nestašice nema i da nema poskupljenja. 

"S tom uredbom smo prvo upoznali naše trgovce i kasirke koje moraju kupce da upozoravaju prilikom kupovine. Sva veća pakovanja koja su predviđena, odnosno nisu obuhvaćena tim mjerama su morala biti povučena iz prodaje. Nemamo negodovanja od strane kupaca, neki su već upoznati s tim, a ako se desi da kupac dođe na kasu s većom količinom nego što je predviđena uredbom naravno da se opomene, kupci su uredno upoznati i nemamo problema što se tiče toga", istakal je Daliborka Grmaš, upravnik TC "Hiper kort" Banjaluka. 

Prethodno je Vlada Republike Srpske donijela odluku kojom je ograničila poskupljenje osnovnih životnih namirnica. Međutim, kako je slična situacija zadesila i zemlje u okruženju, nabavna cijena proizvoda je porasla. Iz tog razloga postoji mogućnost da određeni proizvodi budu izuzeti iz postojeće uredbe i da se dobavljačima i trgovcima dozvoli formiranje cijene uz ograničenje marže, ali u skladu s nabavnom cijenom koju moraju da plate. Cilj je da trgovci ne uđu u gubitak, da se ne ugroze građani i da se iz trenutne vanredne situacije izađe na najbolji mogući način, kaže ministar Suzana Gašić.