Preminulo osam osoba

Na virus korona pozitivno 25 lica, ukupno oporavljeno 391

  • 08.05.2020. 19:09

Osam osoba je izgubilo bitku sa koronom u protekla 24 časa u Srpskoj. U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminulo je šest pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo novog korona virusa. Radi se o četiri muškarca i dvije žene, saopšteno je iz UKC-a.

U dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka", preminule su dvije pacijentkinje kod kojih je bio potvrđen virus korona, saopštili su iz ove zdravstvene ustanove.

"Četvoro pacijenata je iz Banjaluke. Preminuo je muškarac iz Šipova i žena iz Prijedora. Svi preminuli su imali više hroničnih udruženih oboljenja", saopštili su iz UKC Republike Srpske. 

"Riječ je o osamdesetogodišnjoj ženi iz Broda i osamdesetosmogodišnjojmještanki Teslića", saopštili su iz Bolnice "Sveti apostol Luka". 

Od 507 testiranih lica u protekla 24 časa u Srpskoj njih 25 je pozitivno na virus korona. Ministar Šeranić je rekao da je riječ o 13 muškaraca i 12 žena. Devet osoba je iz Banjaluke, tri iz Gacka, po dvije su iz Kotor Varoša, Broda, Srpca i Teslića, a po jedna iz Čelinca, Doboja, Bijeljine i Prijedora. 

Na novi virus korona pozitivan je jedan ljekar, dok je 29 testiranih radnika UKC-a negativno. Negativno je i 80 radnika iz zdravstvenih ustanova širom Srpske. U Srpskoj se od korona virusa oporavila 391 osoba. 

"Ono što je meni značajno, kada je u pitnaju epdiemiološka situacija da se držimo ovog trenda zaraženosti koji je do nekih 5 odsto u odnosu na broj slučajeva. To je ono što je sada ključno u kontroli epidemiološke situacije. Mi gledamo kako ćemo dalje tesitrati ciljnu populaciju, kako budmeo završavali određene rizične grupe koje smo imali u prethodnom periodu, gledaćemo gdje su nam druga potencijalno rizična mjesta", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.  

Epidemiološka situacija u Srpskoj je stabilna, što prati i ublažavanje mjera za sprečavanje širenja virusa korona. Privreda i građani moraju se polako, ali poštujući mjere zaštite, vratiti normalnom životu. 

"Samo ublažavanje mjera dolazi kao rezultat svjesnosti Vlade Republike Srpske da je neophodno da se i sama privreda pokrene, ali takođe u skaldu sa epidemiološkom situacijom će biti poduzimane određene mjere u slučaju da dođe do određenih promjena u samoj epidemiološkoj situaciji", istakao je Bransilav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS. 

"Mi i dalje insistiramo da te mjere, apsolutno ublažavanje bude postepeno, i zato stalno apelujemo da jednostavno sada računamo na ličnu odgvornost građana. Mi svakako izlazimo sa svim preporukama koje će biti usmjerene ka našim privrednicima, objektima, vrtićima i drugima.  Život mora nastaviti dalje, mi moramo preći u neku fazu imajući u vidu da korona trenutno cirkuliše u populaciji. Situacija se može promijeniti, nezahvalno je bilo šta predviđati, ali mi u narednom periodu moramo naći način da živimo s tim", naglasila je Jelena Đaković Dević, epidemiolog Instituta za javno zdravstvo RS.   

Odlukom Republičkog štaba, dozvolejno je kretanje svim građanima izvan njihovog mjesta prebivališta i u dane vikenda. Štab je saglasan sa odlukom o nabavci 50.000 brzih antigenskih testova, koji u roku od 15 ili 20 minuta mogu da daju procjenu o stanju zaraženosti lica. U pun radni kapacite rada vraćaju se i republički organi uprave i organi jedinica lokalne samouprave, uz poštovanje mjera i preporuka. Hoteli i moteli mogu da pružaju usluge u restoranima, poštujući preporuke i mjere koje su na snazi. 

Na snazi ostaje zabrana javnog okupljanja, rada bazena, spa-centara, sportskih organizacija i škola sporta, te dječijih igraonica i treninga za sportiste.

Republički štab je razmatrao i zaključak koji je usaglašen sa Federacijom BiH, a koji se odnosi na buduću odluku Savjeta ministara o  dolasku stranaca koji imaju obaveze prema svojim kompanijama u Republici Srpskoj i FBiH. 

"To ćemo podrazumjevati izdavanje određenog rješenja nadležene inspekcije, ali da je osoba dobila takvu vrstu rješenja trebati da ima, prije svega potvrdu o negativnosti korona testa koja ne smije biti starija od 48 sati, kao i pozivno pismo kompanije koju dolazi da obiđe. Osoba će biti dužna da kaže jasnu adresu prebivališta, ako mjesto komapnije gdje će se obavljati djelatnost", istakao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.  

"Svim subjektima kojima je po prethodnom zaključku dozvoljne rad - trgovine, pekare, dostava,  kao i subjektima kojima se dozvoljava rad po novom zaključku, radno vrijeme, kao što sam rekla određeno je opštom formulacijom i oni su dužni da svoj rad usklade sa trajanjem policijskog časa", rekla je Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Od ponedjeljka, u Banjaluci se vraća javni gradski i prigradski prevoz sa redukovanim brojem polazaka. Ukida se zabrana korištenja parkova, izletišta i teretana u prirodi, s tim da je nošenje zaštitne maske obavezno. Djeca se vraćaju u javne i privatne vrtići, odlučio je Štab za vanredne situacije grada Banjaluka. 

Predsjednik Vlade Radovan Višković razgovarao je sa članovima Ekspertske grupe za izradu smjernica za liječenje "COVID - 19" infekcije. Članovi Ekspertske grupe predstavili su priručnik za liječenje infekcije izazvane novim virusom korona, s naglaskom na organizaciju bolničkih službi u toku epidemije.
 
Ovim priručnikom je propisan način na koji direktori bolnica i načelnici klinika treba da organizuju svoj rad u toku epidemije, kao i sveobuhvatne preporuke i analize u vezi sa liječenjem infekcije izazvane novim virusom korona. Struka prati stanje i relevantne informacije u vezi sa dijagnostikom, procedurama i lijekovima koje se koriste u liječenju bolesti izazvalih virusom korona, konstatovano je na sastanku. 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:43 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:50 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.