Jovo Radukić

Kvalifikaciju o krivičnom djelu donose tužioci, to nije posao revizora

  • 03.01.2019. 10:28

Glavni revizor Republike Srpske Jovo Radukić rekao je da se konstantno povećava procenat realizacije preporuka Glavne službe za reviziju javnog sektora, te da se na sprovedene i djelimično sprovedene preporuke odnosi gotovo 80 odsto.

Radukić je naveo da je plan da u narednom periodu fokus bude sve više na jedinicama lokalne samouprave i subjektima u njihovoj nadležnosti da bi dodatno doprinijeli namjenskom korištenju javnih sredstava, boljoj finansijskoj disciplini i poštovanju propisa. 

"Nije svaki revizorski nalaz ili mišljenje sa rezervom ili negativno mišljenje automatski znak da je riječ o krivičnom djelu. Naprotiv, mnogo je više revizorskih nalaza koji upućuju na slabosti u sistemu internih kontrola i slično", rekao je Radukić za "Glas Srpske". 

On je istakao da kvalifikaciju da li je nešto krivično djelo nikako ne mogu i ne smiju donijeti revizori, već je to isključivo posao tužioca, a da je uloga revizora da ukažu da li finansijski izvještaji istinito i objektivno odražavaju položaj subjekta. 

On je dodao da je Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske prva u BiH uspostavila javno dostupan registar preporuka i informacija o statusu sprovođenja, što se pokazalo kao dobra praksa. 

"Da se namjerno ignorišu preporuke teško je utvrditi. Odgađanja ponekad ima, a odgovorni navode određene razloge i opravdanja za to. Revizori razmatraju te razloge, a kada procijene da nisu potpuno objektivni, mogu preporuku da ponove ili da određeni propust kvalifikuju kao odstupanje sa uticajem na mišljenje", rekao je Radukić. 

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Народ бира, локални избори 2024

    '''У емисији ‘Народ бира' на АТВ-у сазнајте прве резултате, атмосферу у изборним штабовима од Бањалуке, преко Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, па све до Требиња, анализе и мишљења стручњака, предвиђања политичке ситуације након избора, прве реакције кандидата, али и мишљење и реакције грађана.