Još jedna žrtva virusa korona u Srpskoj, šest novih slučajeva zaraze

  • 24.04.2020. 19:02

Devedesetšestogodišnja žena iz Banjaluke 21. je žrtva virusa korona u Srpskoj. Imala je više hroničnih oboljenja, a u UKC-u je liječena od 21. aprila.

S druge strane - dobre vijesti po pitanju odnosa novog broja testiranih i oboljelih. Od 520 uzoraka iz 30 opština u poslednja 24 sata, virus korona je potvrđen kod svega šest osoba. Radi se o po jednom slučaju iz Banjaluke, Doboja, Gradiške, Kneževa, Laktaša i Zvornika. 

Među njima su dva radnika iz Doma za starija lica u Kneževu, medicinska sestra iz Gradiške i ljekar iz Doboja. Razloga za optimizam svakako ima, kaže za ATV ministar zdravlja.

"Značajno je da je broj oporavljenih u ovom trenutku prešao broj oboljelih, što znači da zasigurno zdravstveni sistem, ljekari i medicinsko osoblje koji pružaju zdravstvenu uslugu to dobro rade, tako da gledajući taj odnos možemo reći da stvari držimo pod kontrolom. Skokovi tih brojeva ne treba da zavaraju, jednostavno se radi o proceduri i načinu kako vršimo testiranja", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Do sada je u Srpskoj registrovano ukupno 617 slučajeva zaraze virusom korona. Od toga je virus pobijedilo 206 osoba, a aktivno je 290 slučajeva. Najviše ih je i dalje u Banjaluci, ali je oboljelih iz dana u dan sve manje.

"Imamo trenutno znatno smanjen broj aktivnih, pri čemu je broj oporavljenih znatno veći od broja lica koja su trenutno bolesna. S obzirom da je jedno lice u vatrogasnoj jedinici identifikovano kao pozitivno, kao posljedica porodičnog klastera, biće reorganizovan rad CZ i vatrogasne jedinice, on neće uticati na efikasnost i intervencije koje budu bile potrebne, ali će biti izvršeno testiranje svih lica", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Sve je manje onih koji se javljaju u banjalučki Dom zdravlja, da bi se požalili na simptome respiratorne infekcije. Iz te Ustanove apeluju na građane da se, ukoliko osjete tegobe, jave Domu zdravlja, kako bi bili testirani.

"Ovako mali broj pacijenata sa respiratornim tegobama onemogućava nas da vršimo testiranje oboljelih i može nam dati lažnu sliku kretanja virusa u populaciji. Stoga bih apelovala još jednom na građane da dođu na pregled u našu ambulantu, ako osjete simptome respiratorne infekcije", naglasila je Nevena todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Republika Srpska je u osmoj sedmici borbe protiv virusa korona. Do sada je testirano ukupno 9.638 uzoraka.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм