Ivanić obmanuo Amfilohija

  • 30.09.2020. 12:12

Predsjedništvo BiH odluku o ratifikaciji Osnovnog ugovora između BiH i Srpske pravoslavne crkve donijelo je 7. maja 2008. godine, a počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić, koji se prije dva dana pred mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem hvalisao kako nosi najveće zasluge za potpisivanje tog ugovora, u to vrijeme je bio delegat i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH.

Ivanić je u svojstvu člana Kolegijuma Doma naroda BiH učestvovao u ratifikovanju ugovora u tom parlamentarnom domu, ali nije imao nikakvu odlučujuću ulogu, kako je predstavljeno u pojedinim medijima u Srpskoj, koji su naveli da je Ivanić kao član Predsjedništva BiH potpisao Osnovni ugovor između BiH i SPC.

Direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Dragan Davidović objašnjava da je prijedlog Osnovnog ugovora između BiH i SPC usvojilo Predsjedništvo BiH 23. avgusta 2007. godine i uputilo ga u Parlament BiH na ratifikaciju.

"Taj Osnovni ugovor usvojen je glasovima srpskog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i Željka Komšića, dok je bošnjački član Haris Silajdžić bio uzdržan. Dom naroda BiH, u kojem je bio Ivanić, dao je saglasnost na ratifikaciju tog sporazuma 25. februara i on je vraćen u Predsjedništvo BiH. Odluku o ratifikaciji Predsjedništvo BiH usvojilo je 7. maja 2008. godine ponovo glasovima Radmanovića i Komšića, dok je Silajdžić pokrenuo proceduru zaštite vitalnog interesa, ali Klub Bošnjaka u Parlamentu FBiH je to odbio i ugovor je postao pravosnažan. Poslije toga je u Beogradu upriličeno potpisivanje ugovora, a to su učinili tadašnji patrijarh Pavle i u ime BiH tadašnji ministar za ljudska prava i izbjeglice Safet Halilović", objašnjava Davidović.

Podsjećamo, Ivanić je u razgovoru sa mitropolitom Amfilohijem rekao da "kada je Vatikan tražio temeljni ugovor između BiH i Vatikana, ja sam insistirao da je to moguće, ali pod uslovom da isti takav ugovor potpiše SPC".

Mitropolit Amfilohije je zahvalio Ivaniću, iako je njegova uloga u tome mnogo manja nego što je stvorena slika u javnosti.

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм