UKC

Dva pacijenta uspješno odvojena od respiratora

  • 13.04.2020. 18:46

Novim virusom korona u Srpskoj su zaražene još četiri osobe. Testirane su 263 osobe, a uzorci su uzeti od osoba iz lokalnih karantina, zdravstvenih radnika, osoblja jednog staračkog doma u Banjaluci. 

Među novozaraženima su tri žene i jedan muškarac. Riječ je o osobama iz Banjaluke, Prijedora, Trebinja i Istočne Ilidže koje su bile u kontaktu sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno da su pozitivne na virus korona. 

Ukupan broj zaraženih u Republici Srpskoj je 425, a od bolesti izazvane ovim virusom do sada se oporavilo 167 osoba, podaci su Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. U UKC se nalazi 107 pacijenata.

"U UKC-u je od početka bilo zbrinuto ukupno 159 pacijenata, a 61 je otpušten na kućno liječenje. Prosječna dužina boravka u UKC-u je osam dana.Najkraće je bilo jedan dn, a najduže 21 dan. Do sada su dva pacijenta uspješno odvojena od respiratora i njihovo zdravstveno stanje je dobro", kaže ministar zdravlja i socijalne zaštite, Alen Šeranić.

Virus korona je registrovan u 29 lokalnih zajednica u Republici Srpskoj. Najveći broj pozitivnih na novi virus registrovan je u Banjaluci, zatim Laktašima, Gradišci i Bijeljini. 
Raste i broj oporavljenih osoba po lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj,  objavilo je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite. Ministar Šeranić je još jednom objansio da svaka maska ima rok trajanja, a efikasne su jer sprečavaju količinu aerosola  koja će otići iz usta ili nosa u spoljašnju sredinu i korisne zbog toga što prave barijeru kod dodirivanja usta i nosa, kaže ministar Šeranić. 

"Njihova efikasnost je mnogo bolja, nego da ih ne nosimo. Važno je da ih poslije korištenja odložimo na adekvatan način kada je riječ o hirurškim maskama kupljenim u apoteci. Kada je riječ o platnenim maskama potrebno ih je poslije svakog korištenja oprati i obavezno ispeglati jer je to najbolja dezinfekcija", kaže Šeranić.

U Banjaluci je trenutno 260 osoba zaraženih korona virusom. U sedmoj sedmici imamo kontrolu nad siutacijom, možemo da pratimo svakog oboljelog pojedinačno i sve njegove kontakte. Preventivnim i restriktivnim mjerama je spriječen eksponencijalni razvoj epidemije, kaže gradonačelnik Igor Radojičić.
 
Ovo je pozitivna strana cijele priče, ali nema razloga za opuštanje, kaže gradonačelnik. 

"Međutim, i dalje linearno raste broj oboljelih. U Banjaluci svaki dan imamo, u prosjeku, četvrtu sedmicu, 10 novooboljelih. Kad se uzme u posjek nekoliko dana, to je isti tempo već četiri sedmice", kaže gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić.

Gradonačelnika i gradski Štab za vanredne situacije brine trenutan situacija u kojoj je u Banjaluci aktivno nekoliko karantina, veliki brroj ljudi je u izolaciji, a sve veći broj novooboljelih ili ne zna kako su se zarazili ili to nisu spremni da kažu, a svaki oboljeli se može posmatrati kao žarište. Dvije sedmice pred nama u kojima su Vaskrs i krsne slave, komplikuju situaciju, kaže Radojičić. 

"Jedan osrednji skup sa 50-tak ljudi, sa samo jednim zaraženim, koji bi zajedno sa ostalima proveo taj dan zajedno. Znači da bismo 14 dana nakon toga skupa imali već broj oboljelih nego što imamo u proteklih šest sedmica", kaže Radojičić.

Virusom korona zaražena su još dva lica iz Prijedora, od kojih jedna 65-godišnja žena, te jedan medicinski radnik koji već tri mjeseca ne živi u ovom gradu, izjavio je gradonačelnik Milenko Đaković. Novozaražena žena je domaćica i rekla je da se nije mnogo kretala, niti je imala mnogo kontakata u proteklih desetak dana.

"Svi su kontakti identifikovani. Na prvi pregled niko nema eventualnu epidemiološku sliku da se može sumnjati da je zaražen. Ali su odabrana lica sa kojima je najviše bila u kontaktu i oni će na testiranje. Što se tiče sve po opisu gospođe, djeluje opet jedna pojava sa osobom koja nema simptome tzv. asimptomatična osoba, da je s nekim morala biti u kontaktu   ali nije identifikovano do ovog trenutka sa kim je bila u kontaktu", kaže gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

U Banjaluci se sastao i Glavni koordinacioni tim. Najavio je da se u narednim danima očekuje da u Republiku Srpsku stigne drugi kontingent pomoći iz Srbije, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Zvaničnici Srpske su još jednom pozvali građane da budu odgovorni i da se striktno pridržavaju preporuka nadležnih institucija kada je riječ o zaštiti od virusa korona.

Apelovano je i da se lica kojima je određena kućna izolacija strogo pridržavaju propisanih mjera.