Republički štab za vanredne situacije

Do dvije godine zatvora: Rigorozne kazne u Srpskoj za kršenje mjera Štaba

  • 18.03.2020. 16:04

Republički štab za vanredne situacije održao je danas sjednicu, nakon koje je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić upozorio da će se rigorozno kažnjavati svi koji ne budu poštovali mjere.

"Mi smo danas i na štabu razmatrali donošenje jednog akta koji će omogućiti jasno pozicioniranje samog lica koje izdaje kaznu, bilo prekršajni ili krivični nalog s obzirom da je članom 195 Krivičnog zakona jasno propisana kazna za širenje zarazne bolesti, a to znači da se može ići do dvije godine u zatvor", rekao je ministar Šeranić i dodao da će se rigorozno kažnjavati svi oni koji ne budu poštovali mjere.

"Nema više razmatranja da li si ili nisi, ako se potvrdi šta je tačno na terenu mora se preduzimati adekvatna mjera jer drugačije nećemo moći da natjeramo ljude koji se neodgovorno ponašaju da odgovorno razmišljaju", poručio je Šeranić.

Šta tačno stoji u Krivičnom zakoniku Republike Srpske možete pročitati u prilogu:

Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije

Član 195.

(1) Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti kod ljudi ne postupi po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mjere za njeno suzbijanje ili sprečavanje, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko za vrijeme epidemije opasne zarazne bolesti kod životinja koja se može prenijeti na ljude, ne postupi po propisima, odlukama ili naredbama kojima se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje.

(3) Ako su djela iz st. 1. i 2. ovog člana učinjena nehatno, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)

  • 17:50 Емисија: Тајне музеја

    '''Емисија: Тајне музеја

  • 18:20 Манастири

    Манастири

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести