Као ни премијер

Уставни суд: Милановић не може бити мандатар чак и ако да оставку

  • 19.04.2024. 15:28

Уставни суд Хрватске је одлучио данас да се предсједник Хрватске Зоран Милановић својим изјавама и понашањем, односно учешћем у кампањи без подношења оставке на предсједничку дужност довео у позицију да не може бити мандатар за састав будуће владе као ни премијер.

Предсједник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је да је Милановић, за разлику од Социјалдемократске партије Хрватске (СДП), кршио упозорење Уставног суда од 18. марта и понављао да је у кампањи као будући предсједник владе, наводи Хина, преноси Тањуг.

Таквим изјавама и поступањем Милановић се ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што он по свом уставном положају док је предсједник Хрватске не може бити, закључио је Уставни суд.

Суд је додао да је уставни положај предсједника Хрватске неспојив са положајем учесника у изборима за хрватски сабор.

Милановић, како се истиче, не може бити мандатар ни премијер чак ни ако поднесе оставку на мјесто предсједника.

Уставни суд истиче да су изборни поступци увијек најважнији тест привржености истинској политичкој демократији која је унесена у Уставу.

Током цјелокупне изборне кампање Милановић је поступао супротно Уставу те довео у питање владавину права и демократски вишестраначки систем као највише вриједности Устава, закључио је Уставни суд.

"Стога, полазећи од својих уставних овлашћења у поступку надзора над уставношћу и законитошћу избора, као и својих општих надзорних овлашћења као чувара Устава, Уставни  суд утврђује да се својим изјавама и понашањем предсједник Хрватске, а да претходно, у складу са Упозорењем од 18. марта 2024, није поднио оставку на дужност предсједника Републике, довео у позицију да не може бити ни мандатар за састав будуће владе ни предсједник владе", наводи се у одлуци Уставног суда.

За ову одлуку гласало је девет судија, троје је било против, а једна чланица Уставног суда је била одсутна.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?