Миро Буљ

У Сињу забрањена изложба коју финансира Српско народно вијеће

  • Извор: СРНА
  • 02.09.2024. 20:21

Градоначелник Сиња Миро Буљ забранио је изложбу "Сусрет на тромеђи" коју је требала да организује Градска галерија уз финансијску подршку Српског народног вијећа (СНВ) у Хрватској.

Изложба савременог хрватског фотографа Иније Херенчић требала је бити отворена у сриједу, 4. септембра, у 20:00 часова, у Градској галерији Сикирица у Сињу, преносе хрватски портали.

У опису изложбе је наведено да је ријеч о циклусу фотографија које прате традиционалну културну манифестацију "Сијело тромеђе" која се одвија у селу Стрмица континуирано већ више од пола вијека.

Манифестација представља првенствено народне обичаје Срба из Хрватске, али и оних из сусједних земаља, пише портал "Индекс", преноси Срна.

Образлажући одлуку, Буљ је рекао да СНВ издаје нед‌јељник "Новости" који "пљује по хрватским ветеранима и хрватској држави", док Савјетом СНВ-а предсједава Дејан Јовић, који се на друштвеним мрежама сложио са изјавом Пере Квесића да је Хрватска пропали пројект и да је замисао њеног стварања била "ретардирана и накарадна".

Он је додао да је предсједник СНВ, како каже, чувао леђа Александру Вучићу у Бачкој Паланци и да је Вучић Хрватску због операције "Олуја" упоредио са нацистичком њемачком.

"Док сам ја градоначелник и док имам повјерење грађана, СНВ неће да организује изложбе и манифестације у Сињу", рекао је Буљ, који јеи посланих у Хрватском сабору.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: