Алеш Екар

У Аустрији погинуо директор шибенског бродоградилишта: Пријатељи пријавили нестанак

  • 16.09.2024. 14:54

Директор шибенског бродоградилишта „Искра“ Алеш Екар (54) погинуо је у несрећи у аустријском скијалишту Обертауерн. Према информацијама аустријских горских спасиоца, његови пријатељи су у суботу послијеподне алармирали службе након што се није вратио са скијања.

Алеш Екар био је искусан скијаш који је добро познавао терен, рекли су његови пријатељи, а тог се дана упутио на скијање изван утабаних стаза. Полиција је његово возило пронашла на паркиралишту код жичаре Грунвалдкопбан (Grünwaldkopfbahn), али нису знали гдје је скијао.

У акцију спашавања и потраге кренула су 42 горска спасиоца, алпска полиција и припадници јединице спасилачких паса.

“Услови су били јако лоши, пуно новог снијега ношеног вјетром, видљивост је била лоша, постојала је и велика опасност од лавина”, саопштили су спасилачки тимови.

На подручју Секарека, на надморској висини од 1987 метара, горски спасиоци ухватили су сигнал лавинског одашиљача (ЛВС). Екарово тијело пронађено је на два метра дубине испод великог камена, а дежурни љекар могао је само констатовати смрт.

Није било знакова лавине у том подручју па се претпоставља да је Алеш пао с провалије током успона. Алпска полиција још увијек истражује тачан узрок смрти, саопштиле су Словенске новице.

Алеш Екар, држављанин Словеније, био је син Франција Екара, страственог алпиниста, горског спасиоца и дугогодишњег предсједника Планинарског савеза. Дипломирао је на Економском факултету у Љубљани, а од 2019. године био је члан управе шибенског бродоградилишта Искра. Био је ожењен Хрватицом с Муртера, а прије непуних годину дана постали су родитељи дјевојчице.

Пратите нас и путем Вибера