Ветерани се побунили

Траже забрану уласка Алену Исламовићу у Хрватску због пјесме Бијелог дугмета

  • Извор: Курир
  • 01.09.2024. 16:51

Након што је у Хрватској покренут захтјев да се Алену Исламовићу забрани улазак у њихову земљу због пјесме "Пљуни, запјевај, моја Југославијо" коју је пјевач отјпевао на концерту у Хрватској новинари су контактирали менаџера пјевача како би рекао нешто о овом случају.

"У пјесми нема ништа увредљиво да би неког повриједило. Читав дизајн који прати њено извођење за нашу турнеју је радила кућа из Загреба. Можда неком сметају симболи Југославије. Та пјесма се пјева свуда у Хрватској. Извели смо прије неколико дана у Пули. У Сплиту су је сви пјевали, било је 15.000 људи. Аленова супруга је из Хрватске, а и отац Горана Бреговића, који је аутор ове спорне пјесме. Она је и настала у Сплиту, а Горан ју је написао у стану свог оца", поручује менаџер групе Адис Гојак за Курир.

Ален је иначе хрватски држављанин и њему улазак у поменуту земљу, није могуће забранити.

Милић Вукашиновић о преминулој кћерки: Тукла је мајку, деформисала се

Милић Вукашиновић о преминулој кћерки: Тукла је мајку, деформисала се

Подсјетимо, пјесма Бијелог дугмета "Пљуни, запјевај, моја Југославијо", коју је Ален Исламовић извео на концерту, изазвала је негодовања у публици.

На сцени се током извођења пјесме на екрану појавила застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије.

Удружење загребачки драговољци "бранитељи Вуковара", десничарска и националистичка организација, како пишу хрватски медији, предала је захтјев да се Ален Исламовић прогласи непожељном особом у Хрватској.

Они су, такође, предали и пријаву Државном тужилаштву Републике Хрватске против организатора и одговорних особа за концерт групе "Бијело дугме."

Ово је Александра која је страдала кад је прикљештио лифт у продавници

Ово је Александра која је страдала кад је прикљештио лифт у продавници

Као разлог су навели "промовисање осуђене комунистичке идеологије и њених симбола те пропале творевине чије политике су одговорне за стравичне злочине почињене током српско-црногорске и ЈНА агресије на Хрватску."

"Тражимо да се организатори овог концерта казне складно позитивном законодавству Републике Хрватске, а Ален Исламовић прогласи непожељном особом у Хрватској. Промовисати пропалу и сада већ 34 године непостојећу комунистичку творевину те симбол којим се разарала Хрватска, протјеривала и убијала д‌јеца, жене и немоћни не заслужује само јавну осуду него и законску одговорност због промовисања нечега чега се свака поштена особа срами, а што је осудило највише хрватско законодавно тијело Хрватски сабор те Вијеће Европе",  наводи се у тексту који потписује Зорица Грегурић, предсједница Удужења.

Цртеж Цецине вјенчанице у музеју у Амстердаму: Ево ко се све вјенчао у њој

Цртеж Цецине вјенчанице у музеју у Амстердаму: Ево ко се све вјенчао у њој

"Комунизам је злочиначки режим одговоран за патње, масовна мучења и убиство милиона људи, а његов злочиначки симбол крвава петокрака коју су безочно промовисали и 'частили' усред Сплита Ален Исламовић и другови. Складно свему горе наведеном тражимо покретање истраге и кажњавање свих одговорних", написала је Грегурић, преноси "Дневник.хр".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ вијести

    ‘АТВ вијести

  • 20:00 Серија: Ко те шиша (12+)

    '’Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет'.

  • 20:30 Филм (12+)

    ''Филм (12+)

  • 22:00 Инстаграм: живот под филтером, документарни програм

    ' Инстаграм: живот под филтером, документарни програм

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (16+) (Р)