Трка за предсједничку фотељу

Сутра избори у Сјеверној Македонији

  • Извор: Танјуг
  • 07.05.2024. 12:25

У другом кругу ће се за мјесто шефа државе борити кандидати опозиоционе ВМРО ДПМНЕ Гордана Сиљановска Давкова и владајућег СДСМ, актуелни предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски.

Гордана Сиљановска Давкова је у првом кругу, одржаном 24. априла, освојила 363.085 или 40,09 одсто гласова, а Стево Пендаровски 180.499 или 19,93 одсто гласова.

Да би Сјеверна Македонија добила предсједника излазност мора бити најмање 40 одсто од укупног броја уписаних бирача.

На парламентарним изборима ће учествовати 17 изборних листа, а пет коалиција и три партије су предали листе у свих шест изборних јединица.

Кандидате у свим изборним јединицама имају коалиција СДСМ "За европску будућност", ВМРО ДПМНЕ "Твоја Македонија", највеће албанске партије ДУИ "Европски фронт", албанске опозиције "Вреди" и партије Гром "Храбро за Македонију", као и партија "Левица", "Знам - За нашу Македонију" и "Родина Македонија".

Анкете предвиђају да ће највећи број мандата у парламенту са 120 мјеста освојити коалиција конзервативне македонске партије ВМРО ДПМНЕ.

Према Државној изборној комисији, за предсједничке изборе уписано је 1.814.317, а за парламентарне 1.815.350 бирача.

Предсједник Собрања Јован Митрески расписао је половином фебруара седме предсједничке и 11. парламентарне изборе.

Датуми тих редовних предсједничких и парламентарних избора договорени су 4. децембра на састанку лидера парламентарних странака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (Р) (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 18:20 Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    Емисија: Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.