Trka za predsjedničku fotelju

Sutra izbori u Sjevernoj Makedoniji

  • Izvor: Tanjug
  • 07.05.2024. 12:25

U drugom krugu će se za mjesto šefa države boriti kandidati opoziocione VMRO DPMNЕ Gordana Siljanovska Davkova i vladajućeg SDSM, aktuelni predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

Gordana Siljanovska Davkova je u prvom krugu, održanom 24. aprila, osvojila 363.085 ili 40,09 odsto glasova, a Stevo Pendarovski 180.499 ili 19,93 odsto glasova.

Da bi Sjeverna Makedonija dobila predsjednika izlaznost mora biti najmanje 40 odsto od ukupnog broja upisanih birača.

Na parlamentarnim izborima će učestvovati 17 izbornih lista, a pet koalicija i tri partije su predali liste u svih šest izbornih jedinica.

Kandidate u svim izbornim jedinicama imaju koalicija SDSM "Za evropsku budućnost", VMRO DPMNЕ "Tvoja Makedonija", najveće albanske partije DUI "Еvropski front", albanske opozicije "Vredi" i partije Grom "Hrabro za Makedoniju", kao i partija "Levica", "Znam - Za našu Makedoniju" i "Rodina Makedonija".

Ankete predviđaju da će najveći broj mandata u parlamentu sa 120 mjesta osvojiti koalicija konzervativne makedonske partije VMRO DPMNЕ.

Prema Državnoj izbornoj komisiji, za predsjedničke izbore upisano je 1.814.317, a za parlamentarne 1.815.350 birača.

Predsjednik Sobranja Jovan Mitreski raspisao je polovinom februara sedme predsjedničke i 11. parlamentarne izbore.

Datumi tih redovnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora dogovoreni su 4. decembra na sastanku lidera parlamentarnih stranaka.

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:40 Serija: Ljubavni zalogaji(12+) (R)

    ’Ljubavni zalogaj’ uzbudljiva je avantura dva prijatelja Džonija i Šukija koji na Dorćolu otvaraju restoran ’na crno’, a koji nosi isti naziv kao i novi simpatični sitkom.

  • 17:00 Serija: Nasljednici (R) (12+)

    ''Danska serija 'Nasljednici', otvara priču o porodici poznate i ekscentrične umjetnice, Veronike, koja nakon smrti svoju djecu stavlja na veliki ispit života.

  • 17:50 Еmisija: Na ivici terena (R)

    Naši 'zlatni momci' Andrej Knežević i Ivan Dragičević upoznaće vas sa iskustvima igrača, njihovim ciljevima, željama, i približiti vam život velikih srpskih sportista koji su se već upisali u istoriju najvećih evropskih klubova.

  • 18:20 Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

    Еmisija: Putuj, probaj, zavoli sa Lazarom (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem

    ‘Nedjeljne vijesti sa Predragom Ćurkovićem’ pregled je sedmice sa pažljivo odabranim aktuelnim temama, komentarima, sagovornicima i zanimljivim pristupom najvažnijim informacijama iz zemlje, regiona i svijeta.