Колапс система

Стручњак за енергетику: Пројекат који је одбила Хрватска данас је ''спасио'' Србију

  • Извор: Индекс
  • 21.06.2024. 18:21

Данас је без струје остала Далмација, на неколико минута чак и дио Славоније, а уз њих и дијелови БиХ, Црне Горе и Албаније. Прекид струје довео је до саобраћајног колапса у градовима, а многе су трговине престале с радом.

Портал "Индекс" је разговарао са стручњаком за енергетику Ивицом Јакићем, који је објаснио како може доћи до оваквог прекида електричне енергије у више држава.

Уз квар на једној од трафостаница, није искључена ни могућност преоптерећености система.

Огласио се црногорски министар у вези са нестанком струје

Огласио се црногорски министар у вези са нестанком струје

Јакић је рекао да велики проблем у Далмацији представља чињеница да нису сви власници апартмана и станова, којих је све више и који сви имају климу, тражили додатан прикључак снаге у односу на планирану потрошњу струје. Због тога у шпици сезоне може доћи до повећања потрошње електричне енергије, а самим тиме и преоптерећења.

"Рачунајте да сваки клима-уређај троши око 2 кW струје овисно о снази и да се то страшно повећава. У Далмацији је јако велик број апартмана и готово сви имају клима-уређаје. То по једној згради може утицати на повећање и до 25 кW снаге. А када су пројектирали и градили те станове и апартмане, нису сви тражили достатан прикључак снаге у односу на то колико мисле имати потрошње електричне енергије. И онда када се укључи клима, дође до распада система. Преносна и дистрибутивна мрежа у Хрватској није пројектирана за толику потрошњу. С друге стране, по Далмацији се није градило пуно соларних електрана (или панела) за властиту потрошњу, а оне би растеретиле преносни систем. Ако је прекомјерна потрошња узрок, онда тек нећемо имати сигурно љето јер ће се кварови само повећавати", рекао је Јакић.

Независни оператор система БиХ објаснио зашто је дошло до нестанка струје

Независни оператор система БиХ објаснио зашто је дошло до нестанка струје

Како је рекао стручњак, Хрватска је имала прилику избјећи овакав колапс, но тај је пројект одбила те је он отишао у руке Србији, која због њега данас није имала проблем с нестанком струје.

"Хрватској се нудио подморски кабел Хрватска - Италија који би спајао трафостаницу Коњско с Вилла Новом у Италији и растеретио ове далеководе о којима ми сада овисимо. А Хрватска је тада то одбила и тај је подморски кабел отишао у Црну Гору, спојио их с Италијом и сада функционише, а преко Црне Горе спојен је са Србијом. Сада та премосница омогућава пренос електричне енергије из Србије преко Црне Горе и обрнуто. И зато Србија данас није осјетила овај прекид струје. Дио Црне Горе данас је остао без струје јер квар вјероватно није био на предјелу трафостанице која спаја Црну Гору с Италијом", рекао је

Јакић је објаснио како функционише систем у овом дијелу Европе.

Додик: У БиХ годинама није уложена ни једна марка у изградњу високонапонске и нисконапонске мреже

Додик: У БиХ годинама није уложена ни једна марка у изградњу високонапонске и нисконапонске мреже

"У Европи постоје системи ЕНТСО. То је енергетски оператор цијеле Европе који води рачуна о свим далеководима у Европи. Када се број уређаја повећава, у случају екстремних потрошњи, у преносном систему у може доћи до загушења", рекао је Јакић.

Тај далековод, који иде од Црне Горе преко БиХ до Хрватске, повезан је на Албанију и Грчку, а Грчка је у овом дијелу Европе највећи потрошач електричне енергије. Надаље, тај далековод кружи и код нас се спаја на Коњском у Далматинској Загори и од тамо даље иде сјеверозападно према Ријеци.

Други круг иде преко Мостара на Ернестиново код Осијека и затвара круг на сјеверу Хрватске код Копривнице. Он чини круг који затвара производњу и потрошњу електричне енергије Хрватске и који је везан преко Мостара за БиХ и доље на Црну Гору, гдје омогућава да електрична енергија кружи у систему.

Када дође до прекомјерног трошења електричне енергије, иако још не знамо тачан узрок, у енергетском систему може доћи до загушења, па се почну смањивати поједине гране потрошње које користе далеководи. Ако је дошло до великог квара у једној од трафостаница или ако је дошло до изгарања, онда се цијели систем блокира и распадне, као што се данас догодило. Шта је узрок томе, тек ће се показати.

Вучић позвао надлежне да осигурају стабилно снабдијевање струјом

Вучић позвао надлежне да осигурају стабилно снабдијевање струјом

"Када је ријеч о прекомјерној потрошњи, чињеница је да је хрватски енергетски систем недовољан за велику потрошњу електричне енергије у шпици сезоне. Недовољан је и за примање велике количине електричне енергије из обновљивих извора енергије. И зато се сада форсира изградња новог система паралелно по Далмацији, који ће покупити све електричне енергије солара и вјетра и ставити га у мрежу. Но проблем је у накнади. Зашто већ двије године ОДС и ХОПС нису покушали упућивати електричну енергију која се нуди? Јер не знају ко ће то платити - грађани, потрошачи или држава - јер су накнаде веома велике", рекао је Јакић.

Истакао је и да је овај систем показао још једну ствар.

"Толико је извора обновљиве енергије, вјетропаркова на подручју од Задра према југу, гдје су нам најјаче вјетроелектране, а парадокс је да оне не раде, као и сви солари на том подручју, јер нема протока електричне енергије", казао је Јакић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: