Minopolagač

Šta se dešava u Hrvatskoj: Vojni brod na Mljet dopremio opremu i osoblje

  • Извор: Агенције
  • 18.02.2022. 12:18

Hrvatski portal Morski objavio je da je na Mljet u srijedu stigao desantni brod minopolagač "Krka" i na ovo ostrvo, prema tvrdnjama mještana, dostavio poprilično vojne opreme i osoblja.

Na ovom ostrvu se nalazi radarska stanica, a kako portal saznaje od izvora navodno bliskog Oružanim snagama Hrvatske (OSRH), ljudstvo i oprema tamo inače stižu civilnim trajektom, a rijetko vojnim brodovima.

"Radi se o sistemu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na 'kraljevima' (raketne topovnjače Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV), a mogu se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vježbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala", kaže neimenovani izvor.

Prema pisanju portala na Mljet je stigao RBS-15 (Robotsystem 15) protivbrodski projektil velikog dometa, koji može pogađati i ciljeve na kopnu.

Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics i on se ubracja u klasu "ispali i zaboravi", sa sea-skimming napadnom putanjom, s visokorezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sistemom za napad na kopnene ciljeve.

Konstruisan je tako da bude otporan na elektronička ometanja, piše Morski.

Projektili RBS-15 glavno su naoružanje raketnih topovnjača Hrvatske ratne mornarice (RTOP-11, RTOP-12, RTOP-21,RTOP-41, RTOP-42 ) te tri mobilna obalna lansera.

Odlikuje se vrlo dobrim karakteristikama penetracije preko protivničke odbrane primenom stealth tehnologije, ali i čitavog niza iznenadnih manevara na niskim putanjama u završnoj fazi leta.

Mljet je od vremena bivše Jugoslavije bio tzv. prva linija obrane, dok, na primjer, Korčula i Pelješac ne spadaju u odbranu, već logistiku za prednju liniju.

Vis je, recimo odstupnica. I to sve, naravno, uz uslov da Italija, kao članica NATO saveza i hrvatski vojni partner, odrađuje svoje, prenijeli su, između ostalog, hrvatski mediji.

Milanović: Nije za javnost

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom, dopremanja raketnog sistema na ostrvo Mljet, da to nisu stvari za javnost, da je sve u redu i da stanovnici tog ostrva zbog toga nisu zabrinuti.

"To nisu stvari za javnost. Stanovnici Mljeta nisu zbog toga zabrinuti, sve je mirno, sve je u redu. Ostalo će vas, ako nisu na spavanju, obavijestiti iz MORH-a, to im je posao", rekao je Milanović novinarima u Požegi.

Тагови: