Kornat

Šta se dešava u Hrvatskoj: More u 5 minuta naraslo za metar

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 29.07.2023. 18:06

Nevjerovatan prizor sa Kornata zaprepastio je mnoge. More se podiglo više od metra za manje od pet minuta, poplavilo luku, a potom se ponovo povuklo.

Šta je razlog za tako brzu fluktuaciju?

Ljudi na društvenim mrežama zatečeni su snimkom neobičnog ponašanja mora na Kornatima.

Na snimku se nivo mora neuobičajeno brzo podiže i plavi malu luku, ali samo nekoliko minuta kasnije počinje naglo da opada.

Fenomen koji je prouzrokovao da se more za pet minuta podigne za dobar metar, a zatim ponovo povuče naziva se meteorološki cunami.

"Meteorološki cunami nastaje kada dođe do brze promjene vazdušnog pritiska na malom prostoru. Takve fluktuacije nivoa vode se javljaju u morskim kanalima i zalivima, posebno u uvalama u obliku lijevka“, rekao je za "Jutarnji list" okeanograf Ivica Vilibić.

Zanimljiva pojava ponekad može biti i veoma opasna.

Kako pišu hrvatski mediji, najistaknutiji primjer meteorološkog cunamija u Hrvatskoj zabilježen je u Veloj Luci na Korčuli 1978. godine.

Tada se more zaljuljalo za šest metara, a primijećeno je i drugdje duž hrvatske obale. Tada je nivo vode nekoliko puta rastao i padao, što je izazvalo poplave u primorskim gradovima.

A kako je meteorološki cunami izgledao na Kornatima, pogledajte u videu.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

    'Васкршња литургија из Храма Христа Спаситеља у Бањалуци

  • 12:00 Васкршња прича

    '''Васкршња прича

  • 16:00 Васкршња посланица 2024.

    'Васкршња посланица 2024.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота.