Patrijarh Porfirije

"Srpska crkva u Mađarskoj ima punu slobodu, a Srbi ravnopravnost"

  • Извор: СРНА
  • 06.09.2022. 12:07

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije rekao je da je Srpska pravoslavna crkva najvažnija institucija za Srbe u Mađarskoj, gdje ima punu slobodu da propovijeda pravoslavnu vjeru, a Srbi su ravnopravni građani te zemlje.

On je na kraju trodnevne posjete Mađarskoj i Eparhiji budimskoj, rekao za RTS da se uvjerio da Srbi u Mađarskoj imaju ravnopravan status sa svim ostalim građanima te zemlje.

Patrijarh je dodao da srpske institucije funkcionišu tako što se brinu o kulturi, o administrativnom regulisanju političkog statusa srpskog naroda, organizuju srpske škole.

"Srbi imaju i predškolske ustanove i osnovne škole, imaju i gimnaziju. U srpskoj školi u Budimpešti ima 800 đaka. Naši Srbi ovde imaju mogućnost da se obrazuju na svom jeziku i naše institucije vode računa o prosveti Srba u Mađarskoj", istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh je rekao da Srpska pravoslavna crkva u Mađarskoj nema problema sa materijalnim okolnostima i da doprinosi raznolikosti društva i duhovne kulture u Mađarskoj.

On je naveo da, zahvaljujući naporima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana, odnosi između mađarskog i srpskog naroda nikada nisu bili na tako dobrom nivou, što je plod istinskog, mudrog razmišljanja i rada političkih struktura i Mađarske i Srbije.

Patrijarh Porfirije je naveo da se ne može podijeliti srpski narod u Mađarskoj od srpske crkve, jer su srpske institucije prožete i povezane sa crkvom i obrnuto i sve funkcioniše u harmoniji.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Mađarska prostor na kojem Srbi vijekovima postoje, još od vremena Svetog Save, da su se srpske i crkvene i narodne zajednice intenzivno organizovale poslije seobe pod Arsenijem Čarnojevićem i u Sent Andreji izgradili zapustjelu obalu Dunava i podigli osam veleljepnih pravoslavnih hramova.

Govoreći o dodjeli Ordena Svetog Save mađarskom premijeru, patrijarh Porfirije je rekao da je Orban uložio i ulaže ogromne napore da omogući srpskom narodu da se osjeća svoj na svome, a srpskoj crkvi da ima potpun život i služi svoju misiju i svome narodu.

On je istakao da je Orban jedan od rijetkih političara u sazviježđu evropske politike koji u svojim govorima koristi riječi Bog, crkva, duhovnost, ali i riječ duša Evrope, odnosno zalaže se za hrišćanske vrijednosti na kojima je zapravo i stvarana civilizacija Evrope.

Patrijarh srpski Porfirije je podsjetio da su u Mađarskoj obilježena dva velika jubileja za crkvu, odnosno ujedinjenje pomjesnih crkava u jednu autokefalnu crkvu i vaspostavljanje Pećke patrijaršije i 100 godina od tog događaja, a drugi je 20 godina službe episkopa budimskog u Mađarskoj.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм