Ministarstvo kulture i informisanja Srbije

Prijetnje "novim ratom" gradonačelnika Vukovara neoustaški model ponašanja

  • 18.10.2019. 20:42

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije sa zabrinutošću i žaljenjem posmatra najnovije incidente u nizu koji se odnose na kršenje zakonom zasnovanih prava srpskog naroda u Vukovaru na korištenje ćiriličkog pisma, ocijenivši ih kao varvarsko i neoustaško ponašanje.

"Varvarski i neoustaški modeli ponašanja mogu samo da osnaže svest srpskog naroda o neophodnosti napora da se životodavna identitetska obeležja srpske kulture neguju sa dodatnom pažnjom i brigom na celom srpskom kulturnom prostoru", navodi se u reagovanju Ministarstva na najnovije incidente u Vukovaru gdje je gradonačelnik Ivan Penava bacio na pod prijedlog Statuta grada pisan ćirilicom.

Na sjednici Gradskog vijeća Vukovara došlo je do verbalnog sukoba Penave i srpskih odbornika, kada je on bacio na pod Statut grada napisan na ćirilici i zaprijetio Srbima novim ratom, javio je hrvatski portal "Indeks".

Odbornik iz reda Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Srđan Kolar dao je Penavi Statut na ćirilici uz natpis na latinici "Da se bolje razumijemo", a Penava ga je bacio.

Penava je gest srpskih poslanika označio kao "čin agresije u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru".

Foto:N1

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм