Јugoslav Blagojević najavio

Pravoslavna gimnazija "Sveti Sava" od jeseni u Podgorici

  • Извор: СРНА
  • 09.04.2023. 14:22

Pravoslavna gimnazije "Sveti Sava" u Podgorici trebalo bi da počne da radi školske 2023/2024. godine sa jednim odjeljenjem učenika, najavio je direktor te škole Јugoslav Blagojević.

Blagojević je istakao da već sada postoji značajno interesovanje učenika za upis u ovu gimnaziju, a prava sliku biće jasnija u maju kada će biti raspisan konkurs za upis u prvi razred.

On je dodao da će Pravoslavna gimnazija početi sa radom u privremenim prostorijama, opremljenim po najvišim standardima za izvođenje nastave.

Kada je riječ o izgradnji škole, Blagojević kaže da je sva tehnička dokumentacija potrebna za početak izvođenja radova prikupljena i da očekuje da će uskoro krenuti radovi na iskopu temelja.

- Planirani kapacitet, kada bude izgrađena školska zgrada, jeste osam odjeljenja /po dva u svakom razredu/, sa oko 200 do 250 učenika - precizira Blagojević.

On je dodao da će Gimnazija "Sveti Sava" realizovati javno važeći obrazovni program opšte gimnazije. Nastava će se izvoditi u skladu sa obrazovnim programom, a u okviru obrazovnog programa izučavaju se obavezni predmeti, obavezni izborni predmeti i obavezni izborni sadržaji.

- Izučavaće se maternji, matematika, prvi i drugi strani jezik, istorija, fizičko vaspitanje, muzička umjetnost, geografija, biologija, hemija, fizika, informatika, likovno, psihologija, latinski jezik i sociologija. Izborni predmeti dopuniće se sa još dva, Katihizis i Liturgika i crkveno pojanje - precizirao je Blagojević za Sputnjik.

On je naveo da je nastavni kadar za ovu školsku godinu uglavnom obezbijeđen, i da su interesovanje za rad u školi pokazali i biće angažovani najistaknutiji profesori gimnazija iz Crne Gore.

Odluku o osnivanju Gimnazije "Svrti Sava" donijela je Mitropolija crnogorsko-primorska, a s tim u vezi Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta upućen je zahtjev za licenciranje ustanove za izvođenje obrazovnog programa opšte gimnazije.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.