У дворишту Гимназије

У Бањалуци изведена показна вјежба: Како поступити у случају земљотреса

  • 27.10.2023. 11:15

У Бањалуци је данас изведена методско-показна вјежба спасавања у случају разорног земљотреса, у организацији Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице Бањалука, поводом обиљежавања 54 године од земљотреса, који је овај град погодио 27. октобра 1969. године.

Ова вјежба, која се изводи у дворишту бањалучке Гимазије, симболично је почела у 9.11 часова, када се догодио земљотрес.

Шеф Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице Драган Бабић нагласио је да и након 54 године треба да бити опрезан и посебно се фокусирати на превентивне активности.

Бабић је рекао новинарима да је током вјежбе приказан низ процедуралних ствари у случају земљотреса.

Цвијић Амулић: Бањалука мора бити спремна за земљотресе који су могући

Цвијић Амулић: Бањалука мора бити спремна за земљотресе који су могући

"Ова показна вјежба показује правилан пут и начин како да се поступи у оваквим ситуацијама. Евидентирали смо да се у школама долази до пропуста, уколико се правилно не раде показне вјежбе, а то смо могли и да видимо када је био земљотрес у Петрињи", навео је Бабић.

Он је додао да је управо тада дошло до стварања панике, коју је потребно свести на минимум.

"Потребно је да трезвено размишљамо и евакуишемо наше ученике што прије у таквим ситуацијама", нагласио је Бабић.

Он је додао да ће наредних дана ове превентивне активности бити одржане и у бањалучким вртићима.

"Наставићемо са опремањем школа свим стварима које су потребне за правовремено и превентивно дјеловање у случају земљотреса", додао је Бабић.

Директор Дома здравља Бањалука Невена Тодоровић истакла је да су у тактичко-показној вјежби, изведеној са ученицима бањалучке Гимназије и припадницима Цивилне заштите, учествовале четири екипе бањалучког Дома здравља и Службе хитне медицинске помоћи, те да је припрема за ову вјежбу трајала дужи временски период.

Мијатовић: Систем градње у Бањалуци прилично добар, грађани немају разлога за страх

Мијатовић: Систем градње у Бањалуци прилично добар, грађани немају разлога за страх

"Наше санитетске екипе имају сву неопходну опрему за збрињавање лица повријеђених у масовним несрећама", рекла је Тодоровићева.

Она је додала да су све екипе показале спремност да одреагују у околностима спашавања и заштите људских живота, истичући да је важно у континуитету радити на набавци опреме, едукацијама и другим мјерама како би тимови били спремни у случају потребе да реагују на адекватан начин.

Директор бањалучке Гимназије Вита Малешевић поручила је да се вјежба одржава у овој школи, јер постоји симболика, те да се ученици Гимназије сваке године пролазе обуке како да поступе у случају несрећа.

"Сви знамо да је Гимназија страдала у земљотресу те 1969. године и тада су ученици морали да иду у друге школе и друге градове. Ове године ми из Гимназије показујемо да смо спремни да се извучемо из најтежих дешавања", истакла је Малешевићева.

Огласиле се сирене у Бањалуци

Огласиле се сирене у Бањалуци

Она је рекла да је показна вјежба показала како извући 1.300 ђака и професора из објекта школе и како извршити евакуацију.

У овој симулацији, осим ученика Одсјека за послове цивилне заштите и Професионалне територијално ватрогасно-спасилачке јединице Бањалука и бањалучке Гимназије, учествовали су и припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Републичке управе цивилне заштите, Хеликоптерског сервиса Републике Српске, Дома здравља Бањалука, Градске организације Црвеног крста и Горске службе спашавања Бањалука.

У знак сјећања на разорни земљотрес који је Бањалуку погодио на данашњи дан 1969. године, данас су се у 9.11 часова огласиле и сирене градског система за обавјештавање и узбуњивање у трајању од 60 секунди.

Бањалучани можда неће имати гријање, али хоће чиста возила

Бањалучани можда неће имати гријање, али хоће чиста возила

Бањалуку је прије 54 године погодио катастрофалан земљотрес, који је иза себе оставио пустош, живот је изгубило 15 људи, а 1.117 било је лакше или теже повријеђено.

Град је био девастиран, а огромна материјална штета била причињена је на 86.000 стамбених јединица, 266 школских објеката, 152 зграде јавне управе и администрације, 146 културних установа, 133 здравствена објекта и 29 социјалних установа.  

Ученицима позлило током вјежбе у бањалучкој Гимназији

Током данашње показне вјежбе поводом годишњице земљотреса шест ученика Гимназије добило је љекарску помоћ. Усљед стреса и панике током ове вјежбе ученицима је позлило. Срећом службе хитне помоћи већ су биле овдје те су ученици одмах добили адекватну медицинску помоћ, пишу Независне године.

Вита Малешевић, директорица Гимназије, потврдила је да је шест ученика ове школе требало љекарску помоћ.

“Родитељи су обавијештени, а ови ученици одвезени су у Службу хитне помоћи”, казала је она, те додала да нису доручковали те да је вјероватно и то утицало.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм