Словенија

Потврђена три случаја вируса Западног Нила

  • Извор: СРНА
  • 02.09.2024. 14:45

Двије особе заражене вирусом Западног Нила примљене су на Одјељење за заразне болести и фебрилна стања Клиничког центра Марибор.

Национални институт за јавно здравство саопштио је да су потврђена прва три овогодишња случаја заразе вирусом Западног Нила, те да су сва три случаја заразе регистрована на сјевероистоку земље, у Помурју и Подрављу.

Двије заражене особе хоспитализоване су на Одјељењу за заразне болести и фебрилна стања Клиничког центра Марибор.

Једна особа је имала блажи облик болести и већ је отпуштена, а друга има одређене компликације, али није животно угрожена, речено је из Клиничког центра.

Ове године забиљежени су случајеви заразе у Хрватској, Србији, Албанији, те неким земљама ЕУ, Италији, Аустрији, Мађарској, Шпанији, Француској, Бугарској, Њемачкој и Румунији.

Вирус је откривен 1937. године у сјеверозападној Уганди, а већина људи не оболи након убода зараженог комарца, јер у приближно 80 одсто случајева зараза пролази без симптома.

Вирус Западног Нила, који преносе комарци се најчешће јавља у топлијим мјесецима, када су комарци најактивнији. Врло ријетко се вирус међу људима преноси путем трансфузије, ткива или донираних органа.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 22:00 Страначка хроника

    Страначка хроника

  • 22:05 Филм: Дан откупа (16+)

    Филм: Дан откупа (16+)

  • 23:30 Ноћни програм

    Ноћни програм