Slovenija

Potvrđena tri slučaja virusa Zapadnog Nila

  • Izvor: SRNA
  • 02.09.2024. 14:45

Dvije osobe zaražene virusom Zapadnog Nila primljene su na Odjeljenje za zarazne bolesti i febrilna stanja Kliničkog centra Maribor.

Nacionalni institut za javno zdravstvo saopštio je da su potvrđena prva tri ovogodišnja slučaja zaraze virusom Zapadnog Nila, te da su sva tri slučaja zaraze registrovana na sjeveroistoku zemlje, u Pomurju i Podravlju.

Dvije zaražene osobe hospitalizovane su na Odjeljenju za zarazne bolesti i febrilna stanja Kliničkog centra Maribor.

Jedna osoba je imala blaži oblik bolesti i već je otpuštena, a druga ima određene komplikacije, ali nije životno ugrožena, rečeno je iz Kliničkog centra.

Ove godine zabilježeni su slučajevi zaraze u Hrvatskoj, Srbiji, Albaniji, te nekim zemljama ЕU, Italiji, Austriji, Mađarskoj, Španiji, Francuskoj, Bugarskoj, Njemačkoj i Rumuniji.

Virus je otkriven 1937. godine u sjeverozapadnoj Ugandi, a većina ljudi ne oboli nakon uboda zaraženog komarca, jer u približno 80 odsto slučajeva zaraza prolazi bez simptoma.

Virus Zapadnog Nila, koji prenose komarci se najčešće javlja u toplijim mjesecima, kada su komarci najaktivniji. Vrlo rijetko se virus među ljudima prenosi putem transfuzije, tkiva ili doniranih organa.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: