Општина Градиште

Потврђен нови случај афричке куге свиња

  • Извор: СРНА
  • 12.07.2024. 20:33

Случај афричке куге свиња потврђен је у општини Градиште у Вуковарско-сријемској жупанији, саопштио је данас министар пољопривреде, шумарства и рибарства Хрватске Јосип Дабро.

Лабораторијским налазом Хрватског ветеринарског института у Загребу потврђена је афричка куга свиња у објекту гдје се свиње држе на отвореном.

"Ријеч је о поновној појави болести код домаћих свиња на подручју наше земље након нешто више од седам мјесеци од посљедњег избијања, што упућује на изразито висок ризик од ширења болести, посебно због доказане циркулације вируса код дивљих свиња на подручју Вуковарско-сријемске жупаније и неповољне епидемиолошке ситуације у земљама у сусједству", рекао је Дабро на конференцији за новинаре.

Станивуковић прави збориште на приватној земљи

Станивуковић прави збориште на приватној земљи

Он је појаснио да се објекат гдје се појавила зараза налази у зони четврте категорије, што значи да није у насељу, него је ријеч о узгоју на отвореном близу шуме Спачва.

На зараженом објекту у току је спровођење свих мјера с циљем спречавања даљег ширења болести, а у току је и епидемиолошко истраживање на терену.

Дабро је апеловао на појачан опрез свих који имају свиње.

"Молимо све људе да не крију болест афричке куге свиња како бисмо могли дјеловати превентивно, да се зараза не прошири. Министарство пољопривреде, шумарства и рибарства ће учинити све како би афричка куга свиња била локализована и искоријењена са зараженог подручја", рекао је Дабро.

Како помоћи биљкама за вријеме великих врућина

Како помоћи биљкама за вријеме великих врућина

Државни секретар у хрватском Министарству пољопривреде Младен Павић рекао је да су након потврде свиње већ еутаназиране, двориште дезинфиковано и спроведене све потребне мјере.

"Одређена је зона заштите и мјере у погледу промета, премјештања и увоза нових животиња, те ће мјере важити 30 дана. Вјерујемо да је ово изоловани случај", навео је Павић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.