Загреб

Полиција јурила возача па се забила у паркирани ауто

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2023. 13:16

Полиција у Стобречу учествовала је у несвакидашњем удесу приликом једне потјере 2018. године, а сада је завршено суђење.

Човјек који је у тренутку несреће бјежао полицији, односно његово осигурање, мора да покрије насталу штету.

Бјежао је полицији, а они су усљед потјере слетјели са пута и забили се у паркирано возило те разбили службени Ауди.

До суђења је дошло јер осигуравајућа кућа није хтјела МУП-у исплатити одштету, тврдећи да њихов осигураник није скривио несрећу, већ "сматрају да нема узрочно-посљедичне везе између поступања осигураника и незгоде".

 "Наиме, оспоравају да би се предметна незгода догодила на начин како је чињеничним описом дјела утврђено у прекршајној пресуди на коју указује тужилац, јер тврде да полицијско возило није било у радњи претицања возила њиховог осигураника, већ да је возач полицијског возила једноставно, приликом потјере за возилом осигураника туженог, усљед прекомјерне брзине изгубио у раскрсници контролу над возилом и ударио потом у паркирано возило", стоји у пресуди.


Јовичевић Караџић: Намјере санкција писане уз помоћ домаћих немоћника

Јовичевић Караџић: Намјере санкција писане уз помоћ домаћих немоћника

Возач који је бјежао полицији такође је тврдио да није крив. Рекао је да је видио ротирке, али није знао да је то полиција јер није било никаквих других ознака.

Додао је и да се препао тог возила те да га је кренуло претицати па је вјероватно проклизало јер је пут био мокар.

Али, суд се ослонио на налаз вјештака који је утврдио да је осигураник ипак крив за изазивање саобраћајне несреће. Он је свједочио да је возач у потјери прекорачио брзину кретања до нивоа од 71 км/х, није поштовао полицијску наредбу и кршио је предност проласка у раскрсницама кроз које је пролазио без заустављања.

“Притом неконтролисано сијекући путању кретања и кривудајући, није се кретао средином десне саобраћајне траке, нити најближе десној ивици пута на мјестима гдје траке нису биле обиљежене. Таквим је начином вожње угрожавао све учеснике у саобраћају”, тврди вјештак.


Лидер Хамаса ужива у луксузу у другој земљи: Појавио се снимак док гледа напад

Лидер Хамаса ужива у луксузу у другој земљи: Појавио се снимак док гледа напад

Судија је стога пресудила да осигурање МУП-у мора платити одштету која износи 25.100 евра, колико је МУП већ 2020. године уплатио овлаштеном сервису, али осигуравајућа је кућа то тада одбила исплатити.

Пратите нас и путем Вибера