Zagreb

Policija jurila vozača pa se zabila u parkirani auto

  • Izvor: Agencije
  • 22.10.2023. 13:16

Policija u Stobreču učestvovala je u nesvakidašnjem udesu prilikom jedne potjere 2018. godine, a sada je završeno suđenje.

Čovjek koji je u trenutku nesreće bježao policiji, odnosno njegovo osiguranje, mora da pokrije nastalu štetu.

Bježao je policiji, a oni su usljed potjere sletjeli sa puta i zabili se u parkirano vozilo te razbili službeni Audi.

Do suđenja je došlo jer osiguravajuća kuća nije htjela MUP-u isplatiti odštetu, tvrdeći da njihov osiguranik nije skrivio nesreću, već "smatraju da nema uzročno-posljedične veze između postupanja osiguranika i nezgode".

 "Naime, osporavaju da bi se predmetna nezgoda dogodila na način kako je činjeničnim opisom djela utvrđeno u prekršajnoj presudi na koju ukazuje tužilac, jer tvrde da policijsko vozilo nije bilo u radnji preticanja vozila njihovog osiguranika, već da je vozač policijskog vozila jednostavno, prilikom potjere za vozilom osiguranika tuženog, usljed prekomjerne brzine izgubio u raskrsnici kontrolu nad vozilom i udario potom u parkirano vozilo", stoji u presudi.


Jovičević Karadžić: Namjere sankcija pisane uz pomoć domaćih nemoćnika

Jovičević Karadžić: Namjere sankcija pisane uz pomoć domaćih nemoćnika

Vozač koji je bježao policiji takođe je tvrdio da nije kriv. Rekao je da je vidio rotirke, ali nije znao da je to policija jer nije bilo nikakvih drugih oznaka.

Dodao je i da se prepao tog vozila te da ga je krenulo preticati pa je vjerovatno proklizalo jer je put bio mokar.

Ali, sud se oslonio na nalaz vještaka koji je utvrdio da je osiguranik ipak kriv za izazivanje saobraćajne nesreće. On je svjedočio da je vozač u potjeri prekoračio brzinu kretanja do nivoa od 71 km/h, nije poštovao policijsku naredbu i kršio je prednost prolaska u raskrsnicama kroz koje je prolazio bez zaustavljanja.

“Pritom nekontrolisano sijekući putanju kretanja i krivudajući, nije se kretao sredinom desne saobraćajne trake, niti najbliže desnoj ivici puta na mjestima gdje trake nisu bile obilježene. Takvim je načinom vožnje ugrožavao sve učesnike u saobraćaju”, tvrdi vještak.


Lider Hamasa uživa u luksuzu u drugoj zemlji: Pojavio se snimak dok gleda napad

Lider Hamasa uživa u luksuzu u drugoj zemlji: Pojavio se snimak dok gleda napad

Sudija je stoga presudila da osiguranje MUP-u mora platiti odštetu koja iznosi 25.100 evra, koliko je MUP već 2020. godine uplatio ovlaštenom servisu, ali osiguravajuća je kuća to tada odbila isplatiti.

Pratite nas i putem Vibera