Vojan operacija na Ukrajinu

Oglasila se ruska ambasada u Hrvatskoj o protjerivanju diplomata

  • Извор: Агенције
  • 11.04.2022. 20:09

Nije se dugo čekalo na komentar ruske ambasade u Hrvatskoj povodom odluke o protjerivanju službenika ruskog diplomatskog predstavništva.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova odlučilo je da smanji obim diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije. Zatraženo je da zemlju napusti 18 diplomata i šest članova administrativnog i tehničkog osoblja Ambasade Ruske Federacije u Hrvatskoj.

"Ambasador Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Andrej Nesterenko pozvan je u Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova, gdje mu je uručeno rješenje hrvatskih vlasti o protjerivanju 24 službenika ambasade, od kojih su 18 diplomate", navode iz Ambasade.

Kako kažu iz Ambasade "povod su bili postulati iz stare EU priče: 'vojna operacija na Ukrajinu', 'ratni zločini', 'kršenje teritorijalnog integriteta'".

U objavi se navodi da je zaposlenima naloženo da napuste zemlju do 25. aprila ove godine.

"Ambasador Andrej Nesterenko istakao je da je ova odluka značajan korak unazad u bilateralnim odnosima, kontraproduktivan za rusko-hrvatsku saradnju uoči svečanog datuma - 30. godišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa između naše dve zemlje", saopštila je Ambasada Rusije u Hrvatskoj na Facebooku.

Тагови: