Meteorolorški servis AccuWeather

Nepovoljna prognoza za Balkan, oluje i mraz do maja

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 18.02.2022. 20:29

Zima je pri kraju, pa je najpoznatiji svjetski meteorolorški servis AccuWeather objavio dugoročnu prognozu za proljeće za cijelu Evropu.

I mada mnogi očekuju da će vrlo brzo skinuti zimske jakne, sva je prilika da će zimska odjeća morati da se nosi još neko vrijeme, barem što se Balkana tiče.

Meteorološko proljeće, koje počinje u utorak, 1. marta, i astronomsko proljeće u nedjelju, 20. marta, možda neće napraviti bitnu razliku u vremenu širom Evrope u odnosu na zimske mjesece, koje su karakterisale česte oluje širom sjevera i dugotrajne suše na zapadu i centralnim dijelovima kontinenta.

Padavine su bile aktivne tokom cijele zime u sjevernoj Evropi, a prognostičari očekuju da će se taj trend nastaviti i do proljeća.

"Očekuje se da će visok pritisak nad zapadnom i centralnom Evropom odvratiti veliku većinu oluja sa južnog dijela kontinenta i usmjeriti ih dalje na sjever ", najavljuju meteorolozi.

Oblasti od Sjeverne Irske do Škotske i baltičkih država suočiće se sa natprosječnim padavinama, što je dobra vijest za neke, s obzirom da je, na primjer, Ujedinjeno Kraljevstvo doživjelo deveti najsušniji januar od 1862. godine.

Očekuje se da će oluje na sjeveru Evrope donijeti uglavnom kišu, a vjetrovi neće nanijeti veću štetu, kažu prognostičari.

Zabrinutost zbog suše u Španiji i Portugalu

Od Pirinejskog poluostrva do dijelova Francuske, Italije i Balkana očekuje se dosta suvog vremena, sunca i vrućine.

Iako će vrijeme biti idealno za sve koji traže toplo proljeće, meteorolozi AccuWeathera ističu da postoji značajna zabrinutost zbog moguće suše u ovim oblastima.

Prognostičari su naveli Španiju, Portugal i južnu Francusku kao područja u kojima bi kombinacija padavina ispod prosjeka i vrućine mogla izazvati veliku zabrinutost zbog suše.

U Španiji i Portugalu ovo je bila jedna od najsušnijih zima do sada, a ista situacija će se nastaviti i tokom proljeća.

"Suša, posebno u južnim dijelovima Španije i Portugalije, mogla bi da izazove veliku devastaciju usjeva maslina", upozoravaju meteorolozi.

"Dijelove Španije i Portugala mogli bismo da vidimo na 3 do 5 stepeni iznad normale, a jugozapadne Francuske ovog proljeća 2 do 3 °C iznad normale", ističu oni.

Prognostičari kažu da oblasti istočnije, uključujući Grčku i Italiju, ne bi trebalo da budu više zabrinute zbog suše.

Centar kontinenta može očekivati prilično umjereno proljeće, kažu prognostičari, bez naročito dugih perioda vlažnog ili suvog vremena, piše Jutarnji.hr.

Očekuje se da će padavine u sjevernoj Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj i unutrašnjosti Balkana biti uglavnom blizu ili nešto ispod normale.

Na ovim prostorima očekuju vas olujni periodi koji će trajati možda pet dana, ali i duže sušne periode.

Prognostičari najavljuju i moguće jake grmljavine i poplave u Francuskoj i Poljskoj, posebno u aprilu i maju.

Mraz u maju

Balkan će biti još jedno područje koje bi u kasno proljeće moglo da pogodi jaka grmljavina.

U ovoj oblasti vjerovatno će postojati povećan rizik od nevremena u maju, jer se hladan vazduh iznad Ukrajine sudara sa blagim uslovima na zapadu, napominju prognostičari.

Tada meteorolozi AccuWeathera očekuju hladnije vrijeme koje bi moglo da dovede do mraza u dijelovima Balkana.